Un casier câştigă de opt ori mai puţin decât în Germania

La şapte ani de la integrarea în Uniunea Europeană, angajaţii români sunt codaşii Europei în materie de salarii, iar în prezent un manager de top din România are un salariu de 19 ori mai mare decât un muncitor calificat, pe când această diferenţă în state precum Germania este de 1 la 5.

 

Datele firmei de consultanţă în manage­ment Hay Group arată că un casier dintr-un hipermarket câştigă în România un salariu mediu brut de 375 de euro pe lună (circa 270 de euro net), în timp ce un angajat pe o poziţie similară din Germania are un salariu de 3.167 de euro brut pe lună (de aproape 8,5 ori mai mare), iar unul din Franţa câştigă 1.733 de euro brut pe lună (adică de 4,6 ori mai mult). Diferenţe notabile, dar mai mici, sunt faţă de Polonia (unde un angajat pe o poziţie similară câştigă cu 26% mai mult decât un român) sau de Ungaria, unde un casier câştigă cu 13% mai mult decât unul român.

 

Aceste diferenţe se păs­trează şi la nivelul unor poziţii precum cele de muncitor în fabrică din domeniul auto­motive sau şofer, deşi la nivel de top management decala­jele salariale sunt mai mici.

 

Specialiştii spun însă că România nu va scăpa de capcana salariilor scăzute până când economia nu o va permite şi că, deocamdată, „norocul“ ţării este că în continuare costurile cu forţa de muncă sunt scăzute, acesta fiind un aspect luat în considerare de investitorii străini. Ce trebuie făcut pentru ca salariile angajaţilor români să fie cel puţin la fel de mari precum cele ale unor state din Europa Centrală şi de Est?

 

„Soluţia creşterii salariilor şi a nivelului de trai din România este creşterea economică durabilă şi la un ritm susţinut, precum şi creşterea productivităţii muncii şi a valorii adăugate în toate sectoarele economiei. Între anul 2000 şi anul 2013, potrivit datelor Eurostat, Produsul Intern Brut per capita al României a crescut de la 27% din media Uniunii Europene la 54%. În acelaşi interval, salariul mediu net a crescut de la mai puţin de 100 de euro lunar la aproape 400 de euro (aproximativ 390 de euro pe lună potrivit datelor INS din luna iulie 2014)“, a spus Mihaela Mitroi, liderul Departa­mentului de consultanţă fiscală şi juridică în cadrul firmei de audit PwC România. Ea a mai adăugat că autorităţile pot sprijini evoluţiile salariale în mai multe moduri, unul dintre acestea fiind o fiscalizare moderată a muncii care ar putea duce la creşterea salariilor nete, astfel că, de exemplu, reducerea contri­buţiilor de asigurări sociale adoptată recent este o măsură cu efecte pozitive pentru economie. Un alt efort trebuie depus în domeniul educaţiei, unde România poate investi în domenii cu calificări înalte cum sunt IT, tehnologie, cercetare, economie şi poate sprijini tinerii antre­prenori şi profesiile liberale care să-şi creeze afaceri prospere.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed