Un off-shore din Cipru asociat cu o firmă a lui Adamescu a cumpărat 32,9% din Intercontinental

Mountbay Limited, firmă înregistrată în Cipru, şi The Nova Group Investments România sunt asociaţi la Zeta SPV Development Bucureşti.

Off-shore-ul înregistrat în Cipru a preluat la începutul acestui an 99% din acţiunile Zeta SPV Development de la The Nova Group Investments BV, după ce The Nova Group Investments România a renunţat la dreptul de preempţiune şi a rămas cu 1%.

Totodată, Bogdan Alexander Adamescu, fiul lui Dan Adamescu, a fost numit administrator la Zeta SPV Development. Firma are sediul în centrul comercial Unirea din Bucureşti la etajul 5, unde au sediile mai multe firme deţinute de Dan Adamescu, inclusiv The Nova Group Investments România. Familia Adamescu controlează 74,16% din acţiunile firmei care administrează centrul comercial Unirea.

Mountbay a cumpărat, miercuri, pachetul de 32,9% din acţiunile Companiei Hoteliere Intercontinental de la RHIC Holding, firmă înregistrată în Luxembourg. Surse din piaţa hotelieră spun că firma RHIC este controlată de familia Păunescu.

Tot miercuri firma de asigurări Astra (ATRA), controlată de Dan Adamescu, a achiziţionat 16,22% din titlurile Intercontinental, de la RHIC Holding, pentru 16,9 milioane lei. Astfel, omul de afaceri a ajuns să deţină indirect 31,96% din titlurile companiei care operează hotelul de cinci stele Intercontinental din Bucureşti.

În urma tranzacţiilor de miercuri RHIC Holding a ieşit din acţionariatul Intercontinental, vânzând participaţia de 49,12% pentru 51,1 milioane lei (12,5 milioane euro).

În data de 6 aprilie, Zeta SPV Development a cumpărat un pachet mic de acţiuni Intercontinental, prin intermediul firmei de brokeraj Carpatica Invest. Casa de brokeraj a intermediat şi operaţiunile prin care RHIC a vândut pachetul de acţiuni şi pe cea prin care Astra a cumpărat 16,22% din titlurile companiei hoteliere.

The Nova Group Investments a propus patru candidaţi pentru Consiliul de Administraţie al companiei hoteliere. Pe listă se regăsesc Dan Adamescu şi fiul său, Alexander Adamescu, în prezent administratori, Lucian Ciofoaia, directorul diviziei de real estate a grupului, şi Daniel Onuţe.

Acţionarii Intercontinental au aprobat în martie contractarea unui împrumut de 15 milioane euro de la UniCredit Ţiriac Bank, pentru restituirea unei datorii de 13,5 milioane euro către RHIC Holding. Diferenţa era destinată finanţării unor investiţii în renovarea hotelului Intercontinental.

Hotelul are acum 286 de camere şi apartamente deschise, restul până la 423 fiind închise pentru renovare.

Intercontinental avea la finalul anului datorii de 64,1 milioane lei, cu 4,2% peste obligaţiile de plată din 2009, de 61,5 milioane lei. La finalul lunii decembrie, compania avea de recuperat creanţe de 2,5 milioane lei, mai mici faţă de anul precedent, de 2,8 milioane lei.

Familia Adamescu a cumpărat în urmă cu cinci ani, pentru 10 milioane de euro, hotelul de cinci stele Rex din staţiunea Mamaia. Hotelul a fost preluat de la Viorel Păunescu.

La preţul la care RHIC Holding a vândut acţiunile, de 0,1249 lei, compania Intercontinental este evaluată la 104,1 milioane lei, în timp ce la cea mai recentă cotaţie de la bursă, de 0,105 lei/titlu, capitalizarea este de 87,5 milioane lei.

Intercontinental are un capital social de 83,3 milioane lei, divizat în 833,5 milioane de acţiuni cu o valoare nominală de 0,1 lei.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed