Ungaria oferă Ucrainei un ajutor financiar în valoare de 187 de milioane de euro. Este partea care i-ar reveni din pachetul de sprijin al UE, dar preferă să o facă bilateral

Guvernul premierului Viktor Orban a declarat că este dispus să îşi plătească partea sa de sprijin pentru Ucraina, dar ar prefera să o plătească bilateral decât prin intermediul împrumutului comun al UE.

„Guvernul continuă să se angajeze să ia parte la sprijinul financiar pentru Ucraina aflată în război. Prin urmare, solicită ministrului de finanţe să se asigure că va pune la dispoziţie cele 187 de milioane de euro care ar reprezenta partea Ungariei din împrumutul de 18 miliarde de euro pe care UE îl va acorda Ucrainei”, precizează textul decretului guvernamental semnat de Viktor Orban.

Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto trebuie să înceapă discuţii cu Ucraina pentru a elabora un acord necesar pentru asistenţa financiară, precizează textul decretului.

Pentru a asigura fondurile pentru împrumuturi, pe care Ucraina va trebui să le ramburseze în 35 de ani, Comisia Europeană ar urma să se împrumute de pe pieţele de capital. Propunerile pentru acest pachet vor trebui să fie aprobate de Parlamentul European şi de cele 27 de state membre ale UE, iar Ungaria a declarat că nu va lua parte la împrumuturi comune.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed