Unificarea cu Estul i-a costat pe vest-germani 1.600 miliarde de euro

Studiul lui Schroeder, numit “20 de ani de economie socială de piaţă în Germania de Est”, a fost publicat înainte de ceremoniile de ieri, care marchează 20 de ani de la căderea Zidului Berlinului.

Documentul arată că, pentru ca diferenţele dintre Est şi Vest să dispară, va mai fi nevoie ca guvernul să injecteze în fosta Germanie comuistă încă 100 miliarde de euro anual, pentru următorii 10-20 de ani. Noul ministru de Interne, Thomas de Maiziere, spune de asemenea că Estul urmează să ajungă la acelaşi nivel economic cu restul ţării în următorii zece ani.

Un alt studiu, realizat de Institutul Economic din Halle (IWH), arată că suma injectată până acum în fosta RDG se ridică la 1.300 miliarde de euro, potrivit ziarului Welt am Sontag, dintre care două treimi au reprezentat cheltuielile sociale. Elementul cel mai uimitor al acestor rezultate “nu este faptul că suma totală este mare”, potrivit ziarului. “Am fost surprinşi de faptul că transferurile nu au scăzut în ultimii ani, au crescut”, a spus directorul IWH, Ulrich Blum.

Potrivit lui Schroeder, productivitatea muncii este cu 25% mai mică decât cea din Vest, iar venitul pe familie al est-germanilor reprezintă, în medie, 80-85% din cel al vest-germanilor. Deşi Helmuth Hohl a câştigat alegerile din 1990, devenind primul cancelar al Germaniei Reunite, după ce a promis o ţară “înfloritoare” esticilor, primii ani de după reunificare au fost dificili pentru fosta RDG, care a trecut de la economie centralizată la economie de piaţă.

În oraşul Leipzig, de exemplu, nouă din zece locuri de muncă în industrie au dispărut până la mijlocul anilor 1990, iar 20% dintre locuitorii oraşului au plecat în Vest. Între timp, datorită subvenţiilor guvernamentale, peste 60 de mari angajatori au investit în Leipzig, înfiinţând peste 10.000 de locuri de muncă. Totuşi, rata şomajului este ridicată: 14,8%, faţă de media de 8,1% în întreaga Germanie. De altfel, rata şomajului în landurile din Est este de aproape două ori mai mare decât cea din Vest.

Un alt economist, directorul institutului de cercetare IW, Michael Huther, spune că în curând fosta RDG nu va mai avea nevoie să fie “la perfuzii financiare”, dar că va trebui să abandoneze utopia de a ajunge la acelaşi nivel economic cu vestul ţării.

Cancelarul german Angela Merkel admite că "unificarea germană nu este încă pe deplin realizată”, pentru că între Est şi Vest rămân “diferenţe structurale”.

Aniversare la Poarta Brandenburg

Reprezentanţi din întreaga lume, inclusiv foşti şi actuali oficiali ai celor patru puteri care au ocupat militar Germania după înfrângerea sa în 1945 – SUA, Rusia, Marea Britanie şi Franţa, au fost invitaţi să participe la aniversarea a 20 de ani de la căderea Zidului Berlinului. Şefii de stat şi de guvern din cele 27 de state membre UE au fost, de asemenea, prezenţi la Berlin.

Liderii germani şi străini urmau să se întâlnească aseară cu mulţimea la Poarta Brandeburg, simbol al Berlinului, pe unde trecea “Zidul ruşinii”, construit în 1961, pentru a-i împiedica pe cetăţenii din Germania comunistă să fugă în Vest. Preşedintele rus Dmitri Medvedev participă la ceremonii, ca şi ultimul lider sovietic Mihail Gorbaciov, care a decis la vremea sa să nu reprime mişcările de reformă şi să le permită sateliţilor URSS să-şi regăsească libertatea.

Dezamăgiţi de capitalism

Dezamăgirea faţă de capitalism este aproape generală în lume, la 20 de ani de la căderea Zidului Berlinului, potrivit unui sondaj pentru BBC World Service. Doar 11% dintre respondenţii din cele 27 de ţări incluse în sondaj consideră că economia capitalistă funcţionează corect.

Pentru 51% dintre ei, o reformă şi o mai mare regularizare sunt necesare pentru corectarea problemelor sistemului. Doar în două ţări – SUA (25%) şi Pakistan (21%) – mai mult de 20% cred că sistemul capitalist funcţionează bine în forma sa actuală.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed