Unii membri ai OPEC+ au decis să extindă reducerile voluntare de producţie în trimestrul al doilea – surse

0

Arabia Saudită, liderul de facto al Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), a declarat că îşi va extinde reducerea voluntară de producţie, de 1 milion de barili pe zi (bpd), până la sfârşitul lunii iunie, lăsând producţia la aproximativ 9 milioane de barili pe zi. Reducerile vor fi inversate treptat, în funcţie de condiţiile pieţei, a spus agenţia de ştiri de stat SPA.

Rusia, care conduce aliaţii OPEC cunoscuţi în mod colectiv ca OPEC+, va reduce producţia şi exporturile de petrol cu încă 471.000 bpd în al doilea trimestru, în coordonare cu unele ţări participante la OPEC+, a declarat viceprim-ministrul rus Alexander Novak.

OPEC+ a acceptat în noiembrie reduceri voluntare în valoare totală de aproximativ 2,2 milioane de barili pe zi pentru primul trimestru, condusă de Arabia Saudită, reluând propria sa reducere voluntară.

Membrii OPEC+ anunţă reducerile individual.

Irakul îşi va extinde reducerea producţiei de 220.000 bpd, Emiratele Arabe Unite îşi vo extinde reducerea producţiei de 163.000 bpd şi Kuweitul îşi va extinde reducerea producţiei de 135.000 bpd, au declarat cei trei producători OPEC în declaraţii separate.

Algeria a mai spus că va reduce producţia cu 51.000 bpd, iar Omanul cu 42.000 bpd.

OPEC+ a implementat o serie de reduceri ale producţiei de la sfârşitul anului 2022, pentru a sprijini piaţa, pe fondul creşterii producţiei din Statele Unite şi a alto producători non-membri şi a îngrijorărilor legate de cerere, în timp ce economiile majore se confruntă cu rate ridicate ale dobânzilor.

Preţurile petrolului au găsit sprijin din cauza tensiunilor geopolitice în creştere din cauza atacurilor grupului Houthi, aliniat Iranului, asupra transportului maritim la Marea Roşie, deşi îngrijorarea cu privire la creşterea economică şi la ratele mari ale dobânzilor au cântărit şi ele.

Contractele futures pentru petrolul Brent, pentru luna mai, au închis vineri în urcare cu 1,64 dolari, sau cu 2%, la 83,55 dolari pe baril.

Surse au declarat săptămâna trecută pentru Reuters că OPEC+ va lua în considerare extinderea reducerilor de producţie în al doilea trimestru, una spunând că este ”probabil”.

Perspectiva cererii de petrol este incertă pentru acest an. OPEC se aşteaptă la un alt an de creştere relativ puternică a cererii, de 2,25 milioane bpd, condusă de Asia, în timp ce Agenţia Internaţională pentru Energie se aşteaptă la o creştere mult mai lentă, de 1,22 milioane bpd.