Rusia bombardează Kiev, Liov, Odesa și alte orașe din Ucraina. Sunt morți și răniți. Zelenski: „Nu părăsiți adăposturile”

Mai multe explozii au avut loc luni dimineață în centrul Kievului, la o oră de vârf, într-o zonă aglomerată. Sunt morți și răniți, spun serviciile de urgnță ucrainene. Totodată, rușii au lovit din nou, în cursul nopții, orașul ucrainean Zaporojie, dar și Dnipro. Potrivit autorităților, un atac cu rachetă în centrul orașului a distrus o clădire rezidențială cu mai multe etaje. În ultima săptămână, 43 de oameni au murit în atacurile rușilor asupra orașului Zaporojie, a declarat președintele ucrainean, Volodimir Zelenski. El a subliniat că terorismul „este o crimă care trebuie pedepsită” și că este necesar ca Rusia să fie desemnată oficial stat terorist. 

Ucraina închide școlile pentru toată săptămâna

UPDATE Până pe 14 octombrie, școlile din Ucraina trec la învățământ la distanță, a declarat ministrul ucrainean al Educației, Serhiy Shkarlet.

UPDATE Metroul din Harkov nu mai funcționează

Serviciul metroului din Harkov a fost suspendat din motive tehnice, a informat luni serviciul de presă al metroului, citat de TASS. „Dragi pasageri! Din motive tehnice, serviciul tuturor liniilor de metrou Harkov a fost suspendat. Ne cerem scuze pentru neplăcerile temporare”, se arată în mesaj. Anterior, primarul din Harkov a raportat întreruperi de alimentare cu energie electrică și apă în mai multe cartiere ale orașului. Luni, Ucraina a declarat alertă aeriană în toată țara. 

Cel puțin 13 orașe din Ucraina au fost atacate luni dimineață de forțele ruse:  

 • KieV
 • Liov
 • Nikolaev
 • Ivano-Frankivsk
 • Krivoi Rog
 • Rovno 
 • Jitomir
 • Zaporojie
 • Dnipro
 • Harkov
 • Odesa
 • Kropovnitki
 • Kremenciuk

Ministrul ucrainean al Apărării: Rușii au lansat peste 75 de rachete asupra Ucrainei 

Generalul Valerii Zaluzhnyi, comandantul șef al Forțelor Armate Ucrainene, a transmis luni dimineață că Federația Rusă a lansat 75 de rachete asupra Ucrainei, iar 41 dintre acestea au fost neutralizate. 

UPDATE Opt oameni au fost uciși și alți 24 de civili au fost răniți într-un atac cu rachetă asupra districtului Shevchenkivskyi din Kiev , relatează Rostislav Smirnov, consilier al ministrului Afacerilor Interne al Ucrainei.

UPDATE O studentă care mergea la universitate și se filma cu telefonul mobil pe drum a fost lovită de unda de șoc a unei explozii care s-a produs lângă ea. În imaginile postate de Nexta tânara merge pe lângă un zid vorbind și filmându-se cu telefonul mobil, iar la un moment dat un șuierat puternic se aude, urmat de o lumină puternică și o explozie, iar fata este lovită de unda de șoc și se îndepărtează speriată.

Explozii au avut loc și la Dnipro

Știrea inițială

Mai multe explozii au fost înregistrate luni dimineață în districtul Shevchenko din centrul Kievului, capitala Ucrainei, relatează Unian.net. Tot luni au fost anunțate explozii și în orașul vestic Lvov, aproape de granița cu Polonia, potrivit The Guardian.

Imaginile postate pe social media arată că exploziile proiectilelor au avut loc în parcuri și intersecții aglomerate din centrul Kievului.

Sunt primele atacuri asupra celor două mari orașe ruse după luni întregi.

După anunțarea unei alerte de raid aerian, mai multe explozii au tunat în centrul capitalei. Pericolul unui atac aerian a fost anunțat inițial la ora 6:47, iar după ora 8 dimineața, 3-4 explozii au răsunat la Kiev. Acest lucru a fost raportat de o serie de personalități politice locale.
Exploziile au fost confirmate de primarul orașului Vitali Klitschko. „Câteva explozii în cartierul Shevchenkovski – în centrul capitalei. Toate serviciile sunt pe drum”, a spus el pe Telegram. Klitschko a mai subliniat că va anunța detaliile mai târziu.

Rusia nu și-a asumat public atacul asupra capitalei Ucrainei, dar exploziile sunt înregistrate la doar două zile după ce podul rusesc care leagă Crimeea de Rusia a fost atacat.

„Una dintre rachetele de la Kiev a căzut lângă monumentul lui Grushevsky de pe strada Volodymyrska. Salvatorii lucrează”, a scris și Anton Gerashchenko, consilier al șefului Ministerului Afacerilor Interne, pe canalul său Telegram.

Potrivit postului public de radio și televiziunea Suspilne, citate de The Guardian, o explozie ar fi fost auzită în apropierea unei gări din oraș.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed