Zi cu mare însemnătate! Nașterea Maicii Domnului, tradiții și obiceiuri

Pe 8 septembrie, în fiecare an, este sărbătorită Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Marie Mică. Ioachim şi Ana sunt părinţii Fecioarei Maria. Aceştia, deşi înaintaţi în vârstă, s-au rugat neîncetat pentru a avea un prunc. La scurt timp, dorinţa li s-a împlinit. Îngerul Gavriil i-a vestit că ruga lor a fost ascultată şi că Dumnezeu le va da cel mai de preţ dar, o fiică, aleasa Domnului, pe care au botezat-o Maria.

Există numeroase tradiții și obiceiuri care sunt respectate pe 8 septembrie. Spre exemplu, oamenii merg la biserică și dau de pomană de Sfânta Maria Mică.

Totodată, sărbătoarea anunţă începutul unor activităţi specifice, precum culegerea unor plante şi fructe tămăduitoare, bătutul nucilor, culesul viilor, semănatul grâului, orzului şi secarei de toamnă.

În popor se spune că în această zi vor fi ascultate mai ales rugăciunile femeilor care vor să aibă copii, dar şi ale celor însărcinate, pe care Maica Domnului le va ajuta să aibă o naştere uşoară.

Tradiția mai spune și că dacă te vei ruga la Maica Domnului în această zi, atunci vei fi binecuvântată cu un copil sănătos.

În cazul femeilor care sunt deja însărcinate, acestea trebuie să dea de pomană în această zi oamenilor și copiilor nevoiași, pentru ca nașterea să fie una ușoară, iar copilul să fie sănătos și lipsit de probleme.

Potrivit tradiţiei populare, la sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului, ca de altfel ca la orice mare praznic, nu se fac treburi gospodăreşti, nu se spală rufe, nu se face curăţenie în casă, ca să nu se atragă răul.

În același timp, tradiția mai spune că la Nașterea Maicii Domnului nu e voie să se aprindă focul, oricât de frig ar fi, deoarece acest lucru aduce ghinion și boală.

Tot pe data de 8 septembrie, bărbații nu au voie să facă niciun fel de treabă în casă sau în gospodărie în această zi.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed