Zi decisivă pentru Europa. Cine câștigă alegerile din Franța: Emmanuel Macron sau Marine Le Pen?

Alegerile prezidențiale din Franța au loc astăzi, duminică, 24 aprilie, iar rezultatul lor ar putea fi unul decisiv pentru Europa.

O situație controversată are loc însă la acest scrutin. Potrivit publicației DPA, citată de Agerpres, mai multe entități de presă franceze îi îndeamnă pe alegători să-l voteze pe preşedintele în exerciţiu, Emmanuel Macron, pentru un nou mandat la Palatul Elysee, în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale care are loc duminică.

Observatorii din toată lumea urmăresc îndeaproape dacă eforturile concertate din ultimii ani ale rivalei lui Emmanuel Macron, lidera extremei drepte Marine Le Pen, de a-şi îmbunătăţi imaginea şi de a atrage electoratul se vor putea traduce printr-o schimbare politică majoră, ce ar fi resimţită în întreaga lume, notează dpa.

ATENȚIE la alimentația copilului tău de PAȘTE! Alimentele de care trebuie să ții cont 

Amintim faptul că Macron s-a plasat pe primul loc în turul întâi al alegerilor prezidenţiale, obţinând 27,85% din voturi, urmat de pe Marine Le Pen, cu 23,15%, conform rezultatelor finale.

Cotidianul Le Parisien lansează întrebarea dacă, în contextul războiului din Ucraina, „este potrivit să votezi pentru un candidat populist care, având în vedere dorinţa sa de a întoarce pagina trecutului, ar intensifica această criză”.

O victorie pentru Marine Le Pen ar însemna opusul unităţii naţionale de care este nevoie acum, consideră Le Parisien, adăugând că acest lucru ar face din Franţa un partener în care nu se poate avea încredere.

Are șanse Emmanuel Macron?

Pe de altă parte, publicațiile Le Monde şi Le Figaro îi avertizează pe alegători să nu se complacă în faţa avansului lui Macron. „Este un singur mod de a o împiedica pe candida extremei drepte Marine Le Pen să vină la putere duminică: votaţi pentru adversarul ei, Emmanuel Macron”, scrie Le Monde, menţionând că acest îndemn este aplicabil indiferent de greşelile lui Macron şi „responsabilitatea” acestuia pentru ascensiunea extremei drepte politice în Franţa.

„Nici abţinerea de vot nu ar fi deloc utilă pentru a salva ţara de la ce poate fi mai rău”, subliniază Le Monde.

Rata de participare la scrutinul din 10 aprilie a fost de 73.69%, ceea ce înseamnă un absenteism de 26,31% dintre alegători, cel mai ridicat pentru un prim tur al prezidenţialelor după nivelul consemnat în 2002, de 28,4%.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed