Bancheri: Urmează cel mai rău lucru pe care l-a văzut lumea vreodată

Acesta este modul în care China rezolvă această problemă periculoasă, care este o amenințare cu mult mai mare la adresa economiei globale decât creditele neperformante ale Chinei (situate la 10-20% din totalul activelor financiare) sau decât o eventuală criză a monedei după evaporarea capitalului speriat de devalorizare, scrie Zero Hedge.

Reprezentanții unui cunoscut grup financiar japonez sunt acum pesimiști în legătură cu șansele pe care le mai are China de a scăpa de un colaps economic. Este vorba despre Institutul de Cercetare Daiwa, un think tank deținut de Daiwa Securities Group, al doilea cel mai mare grup de brokeraj din Japonia, după Nomura.

De fapt, previziunile Daiwa sunt de-a dreptul apocaliptice. Într-un raport publicat vineri, intitulat „Ce se va întâmpla dacă bula economică din China va exploda”, Daiwa menționează și studiază această relație dintre datoriile care au produs creștere și stocul de capital din China.

„Semnificația excedentului de stoc de capital al Chinei a fost indicată în trecut. Aceasta presupune riscul unei ajustări pe scară largă a stocului de capital, în viitor”, spun autorii studiului citat.

Potrivit acestora, „politicile Chinei pentru gestionarea urmărilor crizei financiare din 2008 au condus la efectuarea unor investiții de capital uriașe și vedem că, în ultimii ani, coeficientul de capital a fost în creștere. Recent, coeficientul a crescut și mai mult, fiind semnificativ diferit față de de tendința din ultimii 20 de ani. Se pare că sentimentul de supracapacitate este în creștere”.

Calculele specialiștilor japonezi indică, astfel, că, începând cu anul 2013, China a avut un surplus de stoc de capital de 19,4 miliarde de yuani (aproximativ 12% din stocul de capital real).

Deoarece China este o economie socialistă, rezolvarea problemei ar putea fi amânată pentru încă unul-doi ani, cu ajutorul politicilor fiscale și financiare. Totuși, riscuri serioase vizând o ajustare pe scară largă a stocului de capital apar pe termen mediu și lung, în jur de trei-cinci ani, ma spun bancherii japonezi.

Aceștia prognozează că, în cel mai optimist scenariu, creșterea economică a Chinei se va prăbuși în jur de zero.

Totuși, cel mai probabil este să se întâmple următorul scenariu. Creșterea economică scade și ajustarea stocului de capital face ca problemele cu creditele neperformante să se agraveze. Atunci economia ar scăpa de sub control ajungând în colaps. „Iar impactul acestei crize ar putea fi cel mai rău lucru pe care l-a văzut vreodată omenirea”, avertizează finanțiștii japonezi.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed