BANII dezbină, iar China aplică acest principiu!

Reformularea unui mic, dar crucial pasaj din concluziile summitului Consiliului European din această vară reprezintă unul dintre cele mai clare exemple de până acum ale modului în care Beijing-ul influenţează procesul decizional din UE, scrie Politico.

„Există mai multe ţări care au profitat în ultimele luni şi ani de investiţii directe chineze, iar acum chinezii exercită presiune asupra ţărilor respective“, spune Matthias Machnig, secretar de stat german şi unul dintre susţinătorii impunerii de restricţii la nivelul UE privitoare la preluările chineze.

La summitul din vară, liderii francezi, germani şi italieni au vrut ca liderii UE să ceară Comisiei Europene să ia în considerare „modalităţi de a monitoriza investiţiile din ţări terţe“. Totuşi, formularea protecţionistă a fost în cele din urmă diluată la cererea unei coaliţii ad hoc de ţări mai mici, printre care campioane ale comerţului liber ca Finlanda, Suedia sau Olanda. Acestea au fost susţinute de Portugalia, Grecia, Malta şi Cehia, toate beneficiare ale unor niveluri ridicate de investiţii chineze. Un oficial vest-european a declarat că criticii formulării iniţiale „au ameninţat sau au indicat că dacă aceasta este susţinută va trebui să li se ofere compensaţii financiare“ pentru pierderea de investiţii.

„Grecia a menţionat în mod explicit China“, potrivit acestuia.

Banii dezbină, iar China aplică acest principiu. „Există noi linii de diviziune în Consiliu care nu sunt neapărat cele tradiţionale. Ţările sudice susţineau în trecut o atitudine mai radicală împotriva Chinei, dar mai apoi a venit criza“, arată Andre Sapir, de la institutul german Bruegel.

 

mai multe, pe ZF.ro.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed