Președintele Germaniei a confundat Justiţia din România cu DNA

Deci părea că asistăm la un semnal de proporții privind inversarea raportului de forțe în ordinea constituțională. Cu atât mai mult cu cât, Klaus Iohannis, prezent la discursul președintelui Germaniei, nu a avut nici o reacție. Reacțiile de protest au apărut mai întâi firav, apoi mai viguros, iar într-un final ni s-a spus că este o greșeală de traducere.

 

Declarația inițială a președintelui Germaniei, Joachim Gauck suna așa:

 

„Iată-mă ajuns la un subiect la care noi vom urmări cu multă atenție evoluțiile. Cu mare plăcere constat că sprijiniți aceste reforme. Că o face Guvernul și că, mai ales, în ceea ce privește combaterea corupției, de către justiție, aveți realizări importante. Justiția este în stare să ofere soluții la problemele existente. Aș dori să subliniez în mod deosebit activitatea DNA de la care pornește un semnal îndreptat nu doar către economie, mediul de afaceri, ci și către politic. Este unul dintre pilonii principali ai procesului de reformă. Noi calculăm că în societate există conflicte și dorim să consolidăm activitatea, de pildă, a DNA, ca a treia putere în stat”. O declarație preluată de majoritatea presei fără comentarii, chiar cu ușoară satisfacție, după cum remarca și Chris Terheș, președintele Romanian Community Coalition din Statele Unite ale Americii.

 

Potrivit Constituției României, cele trei puteri în stat sunt: Legislativă, Judecătorească și Executivă. Conform Constitutiei Romaniei, „Justiţia se realizează prin Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi prin celelalte instanţe judecătoreşti stabilite de lege”, în nici un caz prin Direcția Națională Anticorupție, care este parte a Ministerului Public. O nuanță care nu a stârnit multe comentarii inițial, dar care s-a transformat într-un incident diplomatic.

 

Chris Terheș a fosy primul care a reacționat:

 

„Justitia, asadar, este facuta de judecatori si nu de catre procurori. Numai in gandirea de drept stalinista procurorii erau superiori judecatorilor.

 

CSM trebuie sa se autosesizeze pentru a apara independenta si reputatia justitiei din Romania. Este inadmisibil ca cineva din afara Romaniei sa sustina o asemenea enormitate juridica, sa faca DNA o a treia putere in stat, ceea ce ar conduce justitia romaneasca inapoi in perioada stalinista.

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed