5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 10.10.2012

0

money.ro: Câţi şomeri sunt în România:

Rata şomajului la sfârşitul lunii septembrie 2012, la nivel naţional, a fost de 5,01%, cu 0,12 puncte procentuale mai mare decât în august. În România, sunt înregistraţi 442.196 de şomeri, cu 2.214 mai mulţi decât în luna precedentă, informează ANOFM. Potrivit Agenţiei Naţionale de Ocupare şi Formare Profesională (ANOFM), rata şomajului înregistrat la sfârşitul lunii septembrie a fost calculată folosind populaţia activă civilă la 1 ianuarie 2012. Aceasta este, conform datelor comunicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), de 8,826 milioane de persoane, în scădere cu 171.800 faţă de ianuarie 2011, când a a fost de 8,998 milioane de persoane. „Populaţia activă civilă ne este comunicată de către INS, în fiecare an, de regulă după luna septembrie. (…) Prin urmare, rata şomajului înregistrat a fost recalculată ţinând seama de noua populaţie activă civilă de la începutul anului curent”.

 

zf.ro: Agricultura şi energia nu pot ridica România fără industrie:

Se discută des de unde vor proveni resursele de creştere pentru România în următorii ani şi sunt amintite mai ales energia şi agricultura, dar puţini vorbesc despre nevoia de industrializare/reindustrializare. Cazul Oltchim are partea sa bună din acest punct de vedere, de a pune proiectorul asupra scăderilor dramatice ale capacităţilor industriale locale. În anii ’90 un scenariu era ca România să treacă spre aşa-numitul sector terţiar – servicii, pentru a ajunge la un PIB per capita cât mai aproape de cel din Europa de Vest. Numai că socotelile nu s-au potrivit – de fapt, a avut loc mai degrabă o întoarcere către agricultura de subzistenţă a oamenilor care suprapopulau fabricile decât o înaintare către economia serviciilor. Astfel, conform unui studiu al Eurostat, citat de Mediafax la sfârşitul săptămânii trecute, România a avut în 2011 cel mai ridicat nivel al persoanelor ocupate în sectorul agricol, de 29%, faţă de o medie în UE de 5% persoane ocupate în agricultură. La servicii, media UE este de 70%, iar în România este de 43% ca pondere a numărului de persoane ocupate.

 

 capital.ro: Primul „băiat deştept” ameninţat cu insolvenţa:

Petprod, unul dintre cei mai importanţi comercianţi de energie din România, este ameninţat cu insolvenţa după ce Alpha Bank a cerut luni judecătorilor Tribunalului Bucureşti declanşarea acestei proceduri. Banca a solicitat insolvenţa Petprod în 8 octombrie şi a primit ca termen de judecată data de 14 ianuarie 2013. Jack Cutişteanu, directorul general şi proprietarul companiei, a fost surprins de acţiunea băncii, însă explică această situaţie printr-un conflict mai vechi ce se derulează în justiţie între Petprod şi Alpha Bank.

 

dailybusiness.ro: Crestere de doar 0,01% a ratei de absorbtie a fondurilor UE in septembrie:

Rata de absorbtie reala a fondurilor structurale si de coeziune a inregistrat, in luna septembrie, o crestere de doar 0,01%, Comisia Europeana rambursand direct Romaniei putin peste 1 milion de euro, in conditiile in care sunt blocate platile pe principalele cinci programe operationale.Potrivit statisticii publicate de MAEur, la 30 septembrie rata de absorbtie reala pentru fondurile structurale si de coeziune disponibile prin cele sapte programe operationale a crescut la 9,70% fata de 9,69% la 30 august, in aceasta luna nivelul platilor directe de la Comisia Europeana crescand doar cu 1,19 milioane de euro.

 

business24.ro: Acordul cu FMI, mai scump pentru Romania:

Presedintele Traian Basescu a aprobat, marti, majorarea cotei de participare a Romaniei la Fondul Monetar International, cu aproape 4,2 miliarde de lei. Mai multi bani la contributia catre FMI inseamna mai multe avantaje pentru Romania? Cota de participare a Romaniei la Fondul Monetar International se majoreaza de la 5,591 miliarde lei (1.030,3 milioane DST) la 9,829 miliarde lei (1.811,4 milioane DST). Un DST, drepturi speciale de tragere, o moneda virtuala a FMI, valoreaza, potrivit cursului oficial anuntat de Banca Nationala a Romaniei marti, 5,4267 lei. Analistii financiari sunt de parere ca aceasta majorarea a contributiei conduce la o relatie mai buna intre FMI si Romania, insa nu reprezinta o masura care ar putea aduce tarii noastre avantaje suplimentare.