5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 15.08.2011

Ziarul Financiar: Cinci lecţii pentru economia românească după cea mai drastică cădere de pe bursă din 2008 încoace. Bursa de la Frankfurt, cea mai puternică din Europa, punea punct joia trecută unei serii de 11 şedinţe în scădere, după anunţul unei stabilite întâlniri, la Paris, între cancelarul germen Angela Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy.

Totuşi, moneda euro rămâne în pericol de desta­bilizare ca urmare a cutremurului de pe pieţele financiare şi a temerii că principalele economii ale Europei, în special Italia şi Spania, vor fi atrase în vârtejul mortal al crizei. Dar revenirea uşoară a bursei de la Frankfurt (o creştere a DAX cu 3,28%) înseamnă prea puţin – de fapt înseamnă exact încrederea pe care pieţele o mai au în factorii de decizie politică.

 

Ca nişte atleţi leneşi, vârfurile politicii mondiale au rămas cu mult în urma crizei, dacă cumva se vor fi aliniat la start.

 

Adevarul: Cum să-ţi cumperi un apartament de la bancă. Pentru a-ţi achiziţiona un imobilt executat silit scos la licitaţie de bancă, trebuie să ai bani gheaţă şi să urmezi o serie de paşi greoi. Achiziţionarea unei locuinţe executate silit poate dura până la patru luni. Există însă oricând riscul ca debitorul să-şi recâştige proprietatea, iar demersurile tale să fie anulate.

 

Locuinţele executate silit de bănci se pot valorifica prin vânzare la licitaţie publică, vânzare directă sau prin alte mijloace admise de lege. Cel mai des întâlnită metodă este însă licitaţia. Pentru început, executorul se va deplasa la locul unde este situat imobilul urmărit şi va încheia un proces-verbal, după întocmirea căruia îl va soma pe datornic că, dacă nu va plăti, se va trece la valorificarea bunului. Dacă în termen de 15 zile de la primirea somaţiei debitorul nu plăteşte datoria, executorul poate începe procedura de vânzare.

 

 

Capital.ro: Ipocrizia supremă: băncile nu acceptă plăţi cu cardul la propriile ghişee. Deşi se plîng adesea că românii nu folosesc suficient de mult cardurile pentru plăţi directe, băncile din România nu acceptă la propriile ghişee achitarea ratelor sau a facturilor cu ajutorul cardului

 

„Noi nu suntem supermarket.” Acesta a fost răspunsul unui consultant al Emporiki Bank întrebat dacă banca pe care o reprezintă oferă posibilitatea de a plăti ratele prin intermediul cardului bancar. De altfel, majoritatea celor 39 de bănci locale adoptă aceeaşi politică atunci când vine vorba despre această modalitate de plată. Doar câteva bănci, dintre care una doar în jumătate din sucursale, oferă posibilitatea ca propriii clienţi să achite ratele la credit prin intermediul cardului.

 

 

EVZ: Riscul site-urilor de reduceri: cumpărăm fără să vrem. În încercarea de a economisi bani, ne lăsăm prinşi în plasa site-urilor care oferă discounturi semnificative la produse sau servicii de care nu avem nevoie, cheltuind astfel nejustifica.

 

Trăim în epoca de aur a cupoanelor şi voucherelor. Mulţi găsesc câteva zeci de „oferte speciale” în fiecare dimineaţă când îşi verifică e-mail-ul. Aparent, scopul acestora este de a ne ajuta să economisim bani achiziţionând produse şi servicii la preţuri imbatabile. De fapt, specialiştii care analizează comportamentul consumatorilor avertizează că astfel de oferte speciale ne fac să cheltuim mai mult, oferindu-ne produse sau servicii de care, de fapt, nu avem nevoie. Potrivit unui studiu realizat de Universitatea Rice din Statele Unite, unul din cinci vouchere achiziţionate nu sunt utilizate niciodată. Astfel, firmele încasează bani pe servicii pe care nu le prestează.

 

 

Romania Libera: Reactoare nucleare chinezeşti la Cernavodă? Competiţia se înteţeşte iar la Cernavodă, unde o companie chinezească ar putea lua locul companiilor care, rând pe rând, au părăsit proiectul pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4.

 

Vestea bună este că în China se derulează acu cel mai ambiţios program nuclear la nivel mondial – 14 reactoare gata, alte 27 în construcţie şi care vor fi terminate până în 2020 şi un total de peste 100 care ar urma să fie în funcţiune în 2030. Vestea proastă este că până acum au eşuat toate încercările de până acum de negociere cu parteneri chinezi pentru proiecte strategice – de la podul peste Dunăre de lângă Brăila la autostrada de centură pentru Bucureşti.

 

“Acord de confidenţialitate”

 

Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, compania chineză China Nuclear PowerEngineering este interesată să investească în proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, urmând ca în luna octombrie să fie semnat acordul de confidenţialitate, care va permite continuarea negocierilor şi intrarea în proiect a companiei.

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed