Vine ORDONANȚA de URGENȚĂ care va slăbi și mai tare FISCUL

Ministerul Finanțelor, condus de Eugen Orlando Teodorovici, continuă să rupă hălci din atribuțiile ANAF și să le transfere în subordinea sa. De mai bine de un an de zile, Fiscul a fost șubrezit prin faptul că direcții întregi, sistemul informatic au fost transferate la Finanțe. Nici Vama nu e scutită. Acum, Guvernul pregătește o ordonanță pentru reglementarea unor măsuri în domeniul competenței de control a Ministerului Finanțelor Publice și modificare și completarea unor acte normative, prin care Finanțele lui Teodorovici vor fi abilitate pentru efectuarea controlului modului de respectare a fundamentare, declarării și achitării contribuției trimestriale prevăzută în OUG 77/2011. De asemenea, Finanțele sunt abilitate să verifice exactitatea datelor și a informațiilor pe baza cărora se calculează taxa pentru activitatea minieră și redevențele miniere prevăzute de legea 85/2003 și redevențele petroliere prevăzute de legea 238/2004. Astfel, susțin autorii noii OUG, se urmărește reducerea riscului fraudării bugetului general consolidat al statului, cu consecința obținerii de venituri bugetare.

 

Verificarea exactității datelor și a informațiilor pe baza cărora se calculează taxa pentru activitatea minieră, redevența minieră și redevența petrolieră a fost în sarcina organelor administrației publice cu atribuții în domeniul controlului financiar până la apariția OUG 47/2012 pentru modificarea și completarea unor acte normative și reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare, care a reglementat această atribuție, prin art. V pct. 2 și art. VI pct 1, doar în sarcina organelor fiscale din subordinea ANAF. Taxa pentru activitatea minieră, redevențele miniere și redevențele petroliere sunt venituri ale bugetului de stat din proprietate, respectiv de natură  nefiscală.

 

La începutul anului, plenul Camerei Deputaților a votat trecerea Vămii din subordinea ANAF în cea a Ministerului de Finanțe. Cele opt direcții regionale ale Fiscului urmau să fie desființate. Astfel, Vama va deveni structură separată în subordinea directă a ministrului Eugen Teodorovici, parte a unui proces mai amplu, care prevede și desființarea direcțiilor regionale ale ANAF. De altfel, Teodorovici a anunțat chiar o HG prin care Vama va fi trecută de la ANAF la Ministerul Finanțelor, adică în subordinea sa. Potrivit acestuia, este nevoie de stabilirea unui statut al personalului din Vamă și din zona ANAF-ului dar şi de stabilizarea personalului, pentru că „a fost o practică a multor ani de zile de a ţine personalul fie interimar, fie numit pe o anumite perioade tocmai pentru a instabilitate sau o dependenţă de cineva sau de ceva”. Ministrul a recunoscut că sunt destule voci, inclusiv din interiorul sistemului care susțin că măsura va slăbi Vama românească.

 

Recent, fostul șef al ANAF Gelu Diaconu a spus că reprezentanții Puterii vor să vulnerabilizeze cea a mai rămas din statul român. „După ce au preluat activitatea de informatizare de la ANAF și nu au făcut decât să distrugă proiectul cu Banca Mondială, de această dată prevăzuseră să preia și activitatea de soluționare a contestațiilor. Dar, astăzi, sunt atenționat că au introdus pe șest un articol la finalul ordonanței prin care MFP va prelua administrarea marilor contribuabili, precum și direcțiile regionale de administrare fiscală. Pesemne că ANAF va rămâne cu administrațiile județene!!!” spune Diaconu. Articolul 46 din respectivul proiect stipula, la alineatul 1, că „în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe, Ministerul Finanțelor Publice supune spre aprobare Guvernului hotărârea de modificare a actelor normative de organizare și funcționare ale Ministerului Finanțelor Publice și Agenției Naţionale de Administrare Fiscală”. La alineatul 2 se spune că „în termen de 30 zile de la data intrării în vigoare a hotărârii prevăzute la alin.(1), Ministerul Finanțelor Publice preia de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili și direcțiile generale regionale ale finanțelor publice, pe bază de protocol de predare-preluare, numărul de posturi, personalul, patrimoniul și prevederile bugetare corespunzătoare activității preluate”, se arată în proiectul de OG”. „Vor să vulnerabilizeze ce a mai rămas din Statul Român! Să distrugă orice pârghie prin care statul de drept le poate încurcă activitățile infracționale! Așadar, iată situația la zi în principalele instituții care gestionează banul public: MFP-ANAF: politica fiscal-bugetară la un loc cu administrarea fiscală; ministerul încheie acte administrativ fiscale; el soluționează și contestațiile; asigură informatizarea dar nu și procedurile/asistență contribuabili; patrimoniul se disipează brownian, etc., etc. Pe scurt…o nebunie!” a spus Diaconu.

 

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și Comisia Națională de Prognoză (CNP) au semnat un acord prevede că Prognoza, subordonată Secretariatului General al Guvernului, controlată de fostul consilier de stat Darius Vâlcov, va stabili contribuabilii care vor fi incluși în controalele Fiscului. Documentul prezentat marți de situl ANAF menționează că această „cooperare” ar fi menită să îmbunătățească analiza de risc, în scopul stabilirii priorităților în activitatea de verificare și control. Este încă o măsură care destructurează tot mai mult ANAF. Anul trecut, centrul de calcul (adică toate sistemele IT) au fost luate de la ANAF și trecute la Centrul Național pentru Informații Financiare, din subordinea directă a Ministerului de Finanțe, acum analiză de risc este cedată CNP. De asemenea, Finanțele preiau și administrarea marilor contribuabili, direcțiile regionale de administrare fiscală de la ANAF și direcția soluționare contestații.

 

 

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed