Weekend plin în București: Noaptea Europeană a Muzeelor

Noaptea Europeană a Muzeelor, ediția din 2023, aduce numeroase evenimente în capitală, la care sunt așteptați mii de vizitatori.

Noaptea Muzeelor 2023, ajunsă la cea de-a 19 ediție, aduce premiere inedite precum War Childhood Museum, destinații noi ca Muzeului Fotbalului și numeroase expoziții, prezentări, proiecții, animații stradale și interioare, experimente și reprezentații artistice și tot felul de intervenții culturale în spatii muzeale, în observatoare astronomice, în spații de catedrale, biserici și sinagogi, în teatre, în atenee, în mausolee, în primării, în castele, palate și cetăți, turnuri și bastioane, în biblioteci, în studiouri de creație, în spatii de știință și experimentare, în spații ale memoriei istorice, în pavilioane și în galerii de artă, în case de licitații și târguri de artă, în case pentru îngrijirea bătrânilor, în mori de hârtie.

La prima participare în acest an se află: Muzeului Fotbalului, Camera de Comerț și Industrie București, Miez Festival, Casa cu bunici ”Niciodată Singuri”, Casa de licitații Historic.

O altă premieră: o expoziție a unui muzeu fenomen la nivel mondial, War Childhood Museum. Expoziția va putea fi vizitată gratuit la Noua Galerie a Muzeului Național al Țăranului Român, în perioada 12 mai – 12 iunie 2023. Acesta este singurului muzeu din lume care se concentrează exclusiv pe copilăria afectată de conflictele armate. Dominant va fi războiul din Ucraina, dar vom veni și cu obiecte și povești dramatice ale unor copii din Yemen, Eritrea, Afganistan, Pakistan, Iraq, Bosnia, Siria care au experimentat ceva ce nu ar fi trebuit să experimenteze niciodată – războiul.

În București, vor fi deschise numeroase expoziții în seara de 13 mai, în Noaptea Muzeelor 2023

Noaptea Muzeelor la Casa Artelor Dinu Lipatti

Acces: gratuit

Orar: 18:00 – 23:00

Adresă: Bd. Lascăr Catargiu nr. 12, sector 1, București

Casa Artelor Dinu Lipatti vă invită sâmbătă, 13 mai 2023, între orele 18:00 și 23:00, să descoperiți și să redescoperiți Casa în care a locuit genialul pianist și compozitor Dinu Lipatti împreună cu familia sa și să vă bucurați de emoția muzicii, la Evenimentul „Noaptea Muzeelor la Casa Artelor Dinu Lipatti” – Ediția a V-a.

Evenimentul cultural propus și realizat în parteneriat cu Rețeaua Națională a Muzeelor din România include vizitarea Casei Lipatti, Expoziții, Recital Extraordinar și o Proiecție de film despre viața și opera celui mai mare pianist român al tuturor timpurilor.

Astfel, de la orele 18:00, vă invităm să vizitați Casa Lipatti, o bijuterie arhitectonică amplasată în inima Capitalei, construită în anul 1902, unul dintre primele proiecte ale arhitectului Petre Antonescu, autor, printre altele al unor clădiri bucureștene emblematice precum Primăria Municipiului București, Arcul de Triumf sau Banca de Investiții. Cu această ocazie vor putea fi admirate, în interiorul casei, Expoziția permanentă de fotografii „Familia Lipatti și prietenii” și vor fi ascultate Înregistrări celebre în interpretarea pianistului Dinu Lipatti.

De la ora 19:00, în Curtea cu balansoare va avea loc un Recital de muzică clasică iar de la 21:00 va avea loc proiecția de filme despre viața și creația legendarului muzician Dinu Lipatti.

Noaptea Muzeelor la Museum of Romanian Records®

Acces: cu plată (preț redus): 30 RON/adult și 15 RON/copil*. Vizitele vor fi cu ghidaj și se vor desfășura în grupuri de câte maxim 30 de persoane, în ordinea sosirii. Un tur durează aproximativ 30 de minute.
*Nu este recomandat copiilor cu vârste sub 7 ani!

Orar*: 19:00 – 24:00

Adresă: Strada Parfumului nr. 25, sector 3, București

Museum of Romanian Records®, împreună cu fundația Remarkable Romanian Results, vă așteaptă la evenimentul “Vin Noaptea la Tirbușon”.  Vizitatorii vor putea afla istoria unui obiect care poate părea banal la prima vedere, dar care ascunde o foarte vastă și interesantă istorie – TIRBUȘONUL!  Museum of Romanian Records® găzduiește cea mai mare colecție de tirbușoane din lume. Aceasta cuprinde peste 30.000 de piese și deține 2 recorduri mondiale Guinness World Records. În cadrul vizitei se va afla istoria tirbușonului de la  primele modele din secolul al XVIII-lea, chiar și precursoarele acestora, precum și diverse piese din zilele noastre.

Noaptea Muzeelor la Muzeul de Artă Recentă

Acces: gratuit

Orar*: 19:00 – 24:00

Adresă: Bulevardul Primăverii nr. 15, Sector 1, București

Ce-i de văzut. Fotografia în România după 2000”

Artiști: Lucian Bran, Michele Bressan, Valeriu Cătălineanu, Ioana Cîrlig, Bogdan Gîrbovan, Emőke Kerekes, Anton Roland Laub, Virginia Lupu, Andrei Mateescu, Patricia Morosan, Andrei Nacu, Mihai Șovăială. Curatori: Michele Bressan, Ioana Iuna Șerban

Expoziția este însoțită de o veritabilă carte dedicată fotografiei românești post-2000, ce va prezenta cei 12 artiști expuși prin răspunsurile lor la 4 întrebări, câte un spinopsis al proiectelor lor, alături de texte critice semnate de Michele Bressan, Ioana Iuna Șerban și Erwin Kessler. Toate acestea sunt introduse de un eseu foto realizat din relaționarea lucrărilor artiștilor. Concept și design: Mihai Șovăială.

”René Groebli. Ochiul tăcut: Timp. Oameni. Locuri”/”René Groebli. The Silent Eye: Time. People. Places”. Curatori: Erwin Kessler & Michel Auer

MARe/Muzeul de Artă Recentă București, în colaborare cu Auer Photo Foundation (Elveția), prezintă expoziția ”René Groebli. Ochiul tăcut: Timp. Oameni. Locuri”. În premieră în România, sînt prezentate 38 de lucrări ale apreciatului fotograf elvețian.  Selecția pentru expoziția de la MARe/Muzeul de Artă Recentă București este dedicată celor trei mari domenii de interes ale fotografiilor lui René Groebli – istoria, oamenii, locurile. René Groebli a fost martor la unele dintre cele mai agitate evenimente de după cel de-al Doilea Război Mondial, cum ar fi Masacrul de la Ismailia din Egipt (1952).

Noaptea Muzeelor la Muzeul Fotbalului din București

Acces: 20 RON/vizitator

Orar*: 20:00-02:00

Adresă: str. Gabroveni 24, Centru Vechi, București

De la tricourile de colecție ale lui Maradona, Ronaldo și Hagi, exponate legate de Real Madrid și Barcelona, până la repere ale istoriei celor mai faimoase cluburi românești, Steaua, Dinamo ori Universitatea Craiova!

Certificat de Ministerul Culturii, primul muzeu din România dedicat fotbalului înseamnă 8 niveluri de interacțiune spectaculoasă într-o clădire de 1.500 mp din Centrul Vechi.

Pe Gabroveni 24 ai, totodată, jocuri și activități multimedia pentru copii, dar și oportunitatea de a trăi la maximum emoțiile fotbalului de poveste!

Colecțiile temporare și cele permanente compun un circuit cu totul și cu totul special pentru o noapte în care intri direct pe teren iar după fluierul de start marchezi o experiență de neuitat!

Noaptea Muzeelor la Muzeul Geologic Național

Acces: gratuit

Orar*: 19:00 – 24:00

Adresă: Șoseaua Kiseleff nr. 2, sector 1, București
Evenimentul va consta în vizitarea expoziției permanente din cadrul muzeului și a expoziției cu vânzare de minerale, fosile și roci amenajată în curtea muzeului. 

Noaptea Muzeelor la Muzeul de Artă Populară dr. Nicolae Minovici (Muzeul Municipiului București)

Acces: gratuit

Orar*: 17:00 – 23:00

Adresă: Strada Dr. Nicolae Minovici nr. 1, București

La Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici (Str. Dr. Nicolae Minovici nr. 1) se va putea vizita expoziția permanentă „Vila Dr. Nicolae Minovici: Restitutio II”.

Expoziția permanentă dorește să restituie vizitatorilor modul de expunere așa cum a fost gândit de comanditarul vilei cu clopotei, Dr. Nicolae Minovici, însă într-o variantă contemporană de expunere și conservare a obiectelor. Pornind de la un set de fotografii pe care doctorul Minovici le-a comandat în 1935, expoziția reface vechea expoziție în spațiile de la etaj, unde își ocupă locul de drept obiecte precum divanul, dulapul, masa și scaunele tapițate comandate special pentru sala de mâncare de către Nicolae Minovici, dar și obiectele ceramice care își spun povestea de la înălțimea blidarelor.

Parterul este reconfigurat conform noilor norme de expunere, obiectele vestimentare tradiționale culese de doctorul Minovici fiind expuse într-un spațiu de prezentare modernizat. Vestibulul introduce vizitatorul în spațiul ceramicii din secolele XIX-XX prin expunerea unor obiecte achiziționate din ateliere transilvănene și din atelierele urbane Troița sau Gheorghe Niculescu

Noaptea Muzeelor la Galeria Galateca

Acces: gratuit

Orar*: 19:00 – 23:45

Adresă: Galeria Galateca, STR CA ROSETTI 2-4, sector 1, Bucuresti

Expoziția RECONECTARE face parte din Anuala de Artă și Știință, ediția I, prima rețea națională de artă și știință, un concept innovator ce se va desfășura în 10 orașe, timp de trei luni, inițiată și curatoriată de Andreea Sandu și Anca Boeriu. Expoziția central de la Galateca cuprinde lucrărilor celor  5 câștigători ai burselor și sesiunilor de mentorat neo↔art CONNECT și anume Portraits de  Daria Langa, reGânditorul de Andrei Lazăr, Striking Network Of Uncertain Pixels de Mihai Toth, Gazing in(through) de IVAN/CROITORU/STANCU Collective și Edges de RIH Working Collective.  Inovația și creativitatea au nevoie de un spațiu cultural cât mai complex și diversificat, iar granițele între domenii sunt din ce în ce mai fine sau inexistente. Permanent se formează noi conexiuni între domenii și oameni, național și internațional. Este primul proiect de anvergură națională multidisciplinar cu potențial de transsectorial, cu public variat și adaptat diverselor comunități. 

Noaptea Muzeelor la Casa Madrigal

Aleea Dealul Mitropoliei nr. 11, Bucureşti

Orar: 13 mai, 18.00 – 24.00.

Casa Madrigal, vila Sacha Roman de pe Dealul Mitropoliei cu o istorie de aproape 100 de ani, găzduieşte de această dată expoziţii de artă plastică, recitaluri muzicale şi experienţa unică a panoramei „Bucureşti 360”.

Pe 13 mai, între orele 18.00 şi 24.00, accesul publicului va fi gratuit, organizat în două tururi de vizitare ce se vor desfăşura în paralel, în grupuri de maximum 10 persoane.

De Noaptea Muzeelor, publicul va putea descoperi arhitectura originală şi interioarele vilei unde îşi desfăşoară Corul Madrigal activitatea. Picturi originale inspirate de muzica ansamblului îmbogăţesc spaţiul Casei Madrigal, care va găzdui sâmbătă expoziţia personală a artistei Marinella Dumitrescu şi expoziţia de grup a artiştilor Corina Preda-Perianu, Laurenţiu Midvichi, Emanuel Chiriac şi Virgiliu Parghel, rezidenţi în cadrul proiectului Galeria Madrigal 60, derulat în parteneriat cu Centrul de Cultură Arcuş.

Experienţa vizitatorilor va fi completată vizual de scenografia de lumini ce va îmbrăca clădirea de pe Dealul Mitropoliei şi, mai ales sonor, prin recitalurile corale susţinute LIVE de peste 300 de copii din corurile Programul Naţional Cantus Mundi.

Lista detaliată a evenimentelor din București o găsești pe site-ul noapteamuzeelor.org.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed