A început un nou război? Israelul ar fi atacat mai multe instalații militare din Iran

Atacul cu drone asupra unei fabrici de armament din orașul Isfahan, care a avut loc în noaptea de sâmbătă, pare să fi fost ceva mai mult decât unul eșuat așa cum a pretins Iranul, relatează Jerusalem Post, citând o combinație de surse – de informații occidentale și alte surse străine.

Patru explozii au zguduit sâmbătă noaptea, în jurul orei locale 23.30 (22.00, ora României) o instalație militară din orașul Isfahan (centru) – înregistrări video au apărut și pe rețelele sociale, totuși, în timp ce Ministerul iranian al Apărării susține că au fost pagube minore, fiind avariat doar un acoperiș, adevărul ar putea fi altul și să fi fost de fapt o lovitură reușită în stilul altor atacuri asupra instalațiilor militare din această țară, scrie publicația israeliană.

Republica Islamică a dovedit un tipar de afirmații false în cazul unor atacuri similare pe care majoritatea surselor occidentale de informații și iraniene le-au atribuit Mossad-ului: și anume cele care au vizat instalația nucleară de la Natanz (iulie 2020, aprilie 2021), o instalație nucleară din Karaj (iunie 2021), respectiv atacul din februarie 2022 în urma căruia au fost distruse circa 120 de drone.

Reacția oficială a Iranului se înscrie într-un tipar de răspuns manifestat de autorități în cazul unor incidente similare – după ce, în primă instanță, au încercat să susțină că au fost tentative eșuate, s-au văzut obligate să recunoască amploarea pagubelor în fața imaginilor prin satelit și a altor dovezi ce au apărut ulterior în spațiul public.

Un atac cu drone, care a eșuat, a fost lansat asupra unul dintre complexele de echipamente ale Ministerului Apărării”.

Acesta a provocat pagube minore la acoperișul” unei clădiri fără a perturba funcționarea complexului și nu s-a soldat cu victime, a arătat un comunicat al Ministerului Apărării, a relatat AFP.

Imagini apărute pe rețelele sociale arată imagini cu multiple explozii și s-ar fi produs atacuri cu drone asupra mai multor fabrici de armament din Iran.

Acestea s-ar afla la Teheran, Karaj, Narmak, Hamadan, Isfahan, Khoy, Azarshahr și Tabriz.

Ministerul iranian nu a oferit niciun fel de informații despre cine ar suspecta că s-ar afla în spatele atacului -acesta a survenit în timp ce un incendiu a izbucnit la o rafinărie de petrol în nord-vestul țării și un cutremur de 5,9 pe Richter a lovit în apropiere, ucigând trei persoane, a relatat AP.

Există puține informații despre atac; potrivit comunicatului oficial, au fost lansate trei drone -două au fost doborâte și una și-a atins ținta.

Televiziunea de stat de limbă engleză, Press TV, a difuzat o înregistrare video realizată cu telefonul mobil, care pare să surprindă momentul în care o dronă a lovit de-a lungul autostrăzii aglomerate Imam Khomeini, care reprezintă o ieșire din Isfahan și una dintre căile de ajunge în orașul sfânt Qom și la Teheran, capitala Iranului. O mică mulțime s-a adunat, atrasă de focurile antiaeriene, și a urmărit cum o explozie a lovit o clădire întunecată.

„Oh, Doamne! A fost o dronă, nu-i așa?”, strigă bărbatul care filma. „Da, a fost o dronă”.

Cei care se aflau acolo au fugit după atac.

Acele imagini, precum și imagini ulterioare, analizate de The Associated Press, corespund unui loc de pe strada Minoo din nord-vestul orașului Isfahan, care se află în apropierea unui centru comercial.

Atacul are loc după ce, în iulie, Ministerul iranian al Informațiilor a susținut că a dejucat un complot care viza situri sensibile din jurul orașului Isfahan. Un segment difuzat de televiziunea de stat iraniană în octombrie a inclus presupuse mărturisiri ale unor presupuși membri ai Komala – un partid de opoziție kurd exilat din Iran și care se află în prezent în Irak – potrivit cărora ar fi plănuit să vizeze o instalație aerospațială militară din Isfahan după ce au fost instruiți de serviciul de informații Mossad din Israel.

Activiștii spun că televiziunea de stat iraniană a difuzat sute de mărturisiri sub constrângere în ultimul deceniu. Oficialii israelieni au refuzat să comenteze atacul.

Concomitent, televiziunea de stat iraniană a anunțat că un incendiu a izbucnit la o rafinărie de petrol dintr-o zonă industrială din apropierea orașului Tabriz, din nord-vestul țării. Aceasta a precizat că nu se cunoaște încă cauza, în timp ce a prezentat imagini cu pompierii care încearcă să stingă incendiul. Tabriz se află la aproximativ 520 de kilometri nord-vest de Teheran.

Televiziunea de stat a mai anunțat și că un seism cu magnitudinea de 5,9 pe Richter a ucis trei persoane și a rănit alte 816 în zonele rurale din provincia Azerbaidjanul de Vest, avariind clădirile din multe sate.

Guvernul teocratic al Iranului se confruntă cu provocări atât pe plan intern, cât și peste hotare, în timp ce programul său nuclear îmbogățește rapid uraniul, mai aproape ca niciodată de niveluri de calitate militară de la prăbușirea acordului atomic cu puterile mondiale.

Israelul este suspectat că a lansat o serie de atacuri asupra Iranului, inclusiv un atac, în aprilie 2021, asupra instalației nucleare subterane Natanz, care a avariat centrifugele. În 2020, Iranul a acuzat Israelul că s-a aflat în spatele unui atac sofisticat în urma căruia a fost ucis un savant de top în domeniul nuclear.

Oficialii israelieni recunosc rareori operațiunile desfășurate de unitățile militare secrete ale țării sau de agenția sa de informații Mossad. Cu toate acestea, premierul israelian Benjamin Netanyahu, care a revenit recent în funcția de premier, consideră de mult timp că Iranul este cea mai mare amenințare cu care se confruntă națiunea sa. De asemenea, SUA și Israelul tocmai au organizat cel mai mare exercițiu militar din istorie, pe fondul tensiunilor cu Iranul.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed