AcasăGeneralAdormirea Maicii Domnului. Ce este bine să faci în această zi 

Adormirea Maicii Domnului. Ce este bine să faci în această zi 

Adormirea Maicii Domnului este una dintre cele mai vechi și cele mai importante sărbători din Calendarul Ortodox. Ce este bine să faci în această zi?

Sfânta Marie Mare este cea mai veche sărbătoare închinată Sfintei Fecioare Maria, iar sărbătoarea își are originile în Ierusalim, unde se păstrează mormântul Fecioarei Maria.

Adormirea Maicii Domnului. Ce este bine să faci în această zi

Tradiția bisericească spune că sărbătoare este precedată de două săptămâni de post strict, iar în seara dinaintea Sfintei Mării în toate bisericile au loc slujbe precum Vecernia cu Litie și slujba Utreniei. Acestea două sunt urmate de Prohodul Maicii Domnului.

Tradițiile și obiceiurile diferă de la o zonă la alta. În Transilvania spre exemplu, de 15 august, există obiceiul ca femeile căsătorite să meargă la biserică cu fructe proaspete din recoltă proprie. Acestea sunt sfințite, iar mai apoi se împart celor care participă la slujbă. Femeile care nu sunt măritate duc la biserică doar flori. Pe acestea le aranjează la icoane, totul pentru ca familiile lor să fie protejate de boli.

Adormirea Maicii Domnului. Ce este bine să faci în această zi

Tot în ziua de Sfânta Mărie, ciobanii coboară cu turmele de oi de pe munte. În multe sate, oamenii nu aprind focul în gospodărie cu două zile înainte de sărbătoare.

Trebuie subliniat faptul că Sărbătoarea Sfintei Mării este despre sănătate, căsătorie sau naștere ușoară. Astfel, pe tot timpul zilei de 15 august, femeile care își doresc să-și găsească ursitul trebuie să poarte la sân ferigă și să se roage la icoana Maicii Domnului.

Totodată se mai spune că dacă în ziua de Sfânta Mărie înfloresc trandafirii, atunci toamna va fi una lungă și cu temperaturi ridicate.

 

Ultimele Articole