Airbus Helicopters achiziţionează Aerovel şi sistemul său aerian fără pilot la bord, Flexrotor

”Airbus Helicopters şi Aerovel au semnat un acord privind achiziţia Aerovel şi a sistemului său aerian fără pilot la bord (UAS), Flexrotor, ca parte a unei strategii de consolidare a portofoliului său de soluţii tactice fără pilot la bord”, anunţă Airbus.

Flexrotor este un sistem aerian tactic fără pilot, de mici dimensiuni, conceput pentru misiuni de colectare informaţii, supraveghere, identificare locaţie ţintă şi recunoaştere (ISTAR) pe mare şi pe uscat.

Achiziţia a fost aprobată de către autorităţile responsabile ale ambelor companii. Ea rămâne supusă aprobărilor de reglementare, precum şi altor condiţii obişnuite. Încheierea tranzacţiei este preconizată în 2024.

„Suntem nerăbdători să întâmpinăm Aerovel în familia Airbus. Această achiziţie strategică se aliniază cu viziunea noastră de a ne extinde oferta de UAS-uri şi de a răspunde la cererea tot mai mare a clienţilor din întreaga lume pentru capacităţi suplimentare de misiune, cum ar fi asocierea sistemelor „cu echipaj” – „fără echipaj”. Expertiza Aerovel în tehnologia de zbor autonom va completa fără îndoială dezvoltarea noastră UAS cu VSR700, precum şi activitatea pe care o desfăşurăm pentru dezvoltarea interoperabilităţii”, a declarat Bruno Even, CEO al Airbus Helicopters.

 Flexrotor, o aeronavă modernă fără pilot la bord cu capacitate de decolare şi aterizare verticală (VTOL) cu o greutate maximă la lansare de 25 kg, a fost proiectată pentru misiuni ISTAR de peste 12-14 ore într-o configuraţie operaţională tipică. Acesta poate integra diferite tipuri de încărcături utile, inclusiv un sistem electro-optic şi senzori avansaţi, pentru a se adapta la nevoile unice ale misiunilor clienţilor. Având capacitatea de a se lansa şi recupera în mod autonom, fie de pe uscat, fie de pe mare, necesitând doar o suprafaţă de 3,6 x 3,6 m pentru lansare şi recuperare, Flexrotor este ideal pentru misiunile expediţionare care necesită o amprentă minimă.


„Lucrând împreună cu Airbus ne va permite să extindem inovaţia, să accelerăm misiunea noastră de a dezvolta domeniul aviaţiei fără pilot la bord şi să ne menţinem sprijinul pentru armata SUA şi aliaţii săi. Va fi, de asemenea, un mare omagiu adus fondatorului şi directorului nostru tehnologic, Tad McGeer, care şi-a dedicat ultimii 30 de ani realizării de produse inovatoare fără pilot”, a declarat Ali Dian, CEO al Aerovel.

Datorită sprijinului acordat de Departamentul american al Apărării (DoD) şi a desfăşurării (contractate) în cadrul unei varietăţi de exerciţii de securitate maritimă, Flexrotor este un multiplicator de forţe testat pentru operaţiuni în medii dificile, cu grad ridicat de ameninţare şi fără posibilitate GPS. Flexrotor poate fi utilizat, de asemenea, pentru misiuni parapublice, cum ar fi supravegherea incendiilor forestiere (furnizând pompierilor imagini esenţiale, pe timp de zi sau noapte) şi navigaţia pe gheaţă (ajutând la ghidarea navelor militare prin gheaţa din Oceanul Arctic).

Aerovel, cu sediul în Bingen, Washington, va rămâne o companie deţinută de Statele Unite şi va continua colaborarea cu Departamentul american al Apărării  în cadrul Acordului special de securitate (SSA) al Airbus.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed