ANAF își bate joc de ideea de sechestru

La nivelul Agenției Naționale de Administrare Fiscală s-a constatat faptul că o mare parte din bunurile mobile și imobile asupra cărora au fost instituite sechestre (68,05% din bunurile imobile și 65,24% din bunurile mobile) nu au fost supuse evaluării în vederea valorificării, având drept consecință un grad redus de colectare a obligațiilor la bugetul de stat. La aceste bunuri se adaugă și bunurile pentru care, deși au fost solicitate evaluări, acestea nu au fost realizate (13,18% bunuri imobile și 20,28% bunuri mobile), se arată într-un raport al Corpului de Control al primului ministru.

Prin urmare, un procent redus din bunurile sechestrate (18,77% bunuri imobile și 14,48% bunuri mobile) a intrat în etapa de valorificare, iar în urma procedurilor de valorificare au fost stinse creanțe bugetare în procente infime (0,13% în cazul bunurilor imobile și 0,05% în cazul bunurilor mobile), fapt ce denotă o eficiență redusă a acestui mecanism de colectare a creanțelor la bugetul de stat.

 

Cu privire la îndeplinirea măsurilor asiguratorii dispuse de organele fiscale competente, emiterea și comunicarea somațiilor societăților debitoare, precum și apărarea deficitară a intereselor statului în procedura insolvenței, întrucât au fost constatate disfuncționalități susceptibile a întruni trăsăturile esențiale ale unor fapte prevăzute de legea penală, în temeiul art. 61 alin. 1 lit. b) și art. 291 alin. 1 din Codul de procedură penală, raportul întocmit la finalizarea verificărilor a fost înaintat către organele de urmărire penală pentru a dispune, potrivit competențelor, în vederea stabilirii existenței ori inexistenței faptelor penale, identificarea și tragerea la răspundere penală a făptuitorilor, respectiv recuperarea prejudiciilor determinate de acțiunile sau inacțiunile socialmente periculoase ale acestora, după caz.

 

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed