Analiştii: Degeaba tăiem salariile patru ani dacă în al cincilea intrăm în faliment

Matei Păun, managing partner la BAC Investment Bank consideră că acordul cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) ar putea fi îngheţat până în septembrie, timp în care ar trebui făcută o reformă “acută” a aparatului administrativ. În acest timp, s-ar putea găsi soluţii de finanţare pe termen scurt. El consideră că moţiunea de cenzură a PSD ar putea oferi României şansa unui pachet anticriză mai potrivit.

“Nu cred că acest pachet reprezintă soluţia pentru România, poate acest lucru ne va oferi şansa să venim cu un pachet mai potrivit în acest context social. Românul nu este prost, trebuie să avem un model economic pe termen lung. Degeaba scădem salariile pe 1, 2, 3, 4 ani, dacă în al 5-lea intrăm in faliment. S-au găsit tot felul de spaime, că FMI-ul ne-a obligat. Trebuie să întelegem că nu se mai poate aşa. Problema României nu este că noi cheltuim”, a afirmat Păun.

De aceeaşi părere este şi Radu Crăciun, director de investiţii la Eureko Pensii. El crede că eliberarea următoarei tranşe din acordul stand-by cu FMI va fi amânată şi consideră că cel mai mare risc al României, în momentul de faţă, este ca “investitorii să întoarcă spatele României”.

“Ajustarea ar trebui să fie mai selectivă, am avut 12 luni să facem asta. Acum nu mai avem timp, ceasul ticăie din ce în ce mai asuzitor. Contestaţia va ajunge la Curtea Constituţională dar FMI va constata că pachetul a fost adoptat când nu vor mai exista contestaţii. Există varianta întârzierii banilor, ei nu vor veni la timp, este suficientă o mică scânteie ca investitorii să intoarcă absolut spatele României. Am văzut ţări care s-au bucurat de bani consistenţi din partea UE şi care nu au mai văzut bani, nu au mai făcut faţă”, a explicat Crăciun.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed