Angajările în regim de muncă temporară cresc cu peste 20% la sfârşit de an

Florin Ochiană, HR operations manager Lugera&Makler, se aşteaptă ca, în perioada sărbătorilor, solicitările venite din partea companiilor pentru angajaţii în regim de muncă temporară să crească cu până la 20% faţă de restul anului.

“Cele mai multe solicitări vor veni pentru cei care vor lucra în cadrul campaniilor de promovare sau ca agenţi de vânzări”, consideră Ochiană. Compania de logistică FM Logistic îşi creşte, în luna noiembrie, până la 50%, procentajul de angajaţi temporari raportat la numărul de angajaţi permanenţi, potrivit lui Cătălin Olteanu, director de platformă. “Vârfurile sunt în august-septembrie şi în noiembrie, când retailerii şi firmele de transport îşi înteţesc activitatea”, a explicat Olteanu. Potrivit oficialilor FM Logistic, numărul de angajaţi permanenţi este de circa 550, iar numărul angajaţilor temporari este, în medie, de circa 135. În perioadele de vârf, numărul angajaţilor permanenţi poate depăşi 250. Retailerul Cora apelează, de obicei, la agenţii de recrutare pentru muncitorii temporari în perioada sărbătorilor. Potrivit reprezentanţilor companiei, în acest an nu se va apela la muncitori temporari, pentru că vor fi folosite cele aproape 1.000 de persoane care urmează să fie angajate pentru a lucra în magazinul Cora din mall-ul Sun Plaza, preconizat a se deschide în februarie anul viitor. Munca temporară este preferată de angajatori, pentru că scapă firmele de problemele care implică administrarea personalului sau plata salariilor, dar principalul avantaj este acela că pot renunţa uşor la angajaţii de care nu mai au nevoie. De asemenea, acest serviciu oferă un alt avantaj important, în perioadele instabile – firmele pot folosi acest mijloc ca formă de “perioadă de probă prelungită”.

Pe piaţa locală, o firmă de recrutare încasează lunar între 20 şi 40 de euro brut lunar per angajat, mult mai puţin decât în alte ţări din UE, unde comisionul firmelor de recrutare este de zece ori mai mare.

Hotelul de cinci stele J. W. Marriott apelează uneori, pentru perioadele de vârf, la elevii de la Colegiul Economic Viilor, instituţie de învăţământ specializată pe pregătirea forţei de muncă pentru firmele din turism, alimentaţie sau comerţ, potrivit managerului de PR şi marketing al companiei, Dina Litzica. “Aceste perioade de vârf pot fi atât în perioada sărbătorilor, cât şi în februarie. Sunt perioade când angajaţii permanenţi trebuie să-şi ia zilele libere sau concedii, iar numărul de evenimente organizate de noi creşte”, a afirmat Litzica. Angajatorii din România prezintă un interes crescut pentru forţa de muncă pe perioadă determinată, comparativ cu celelalte state europene, potrivit unui studiu realizat de firma specializată în servicii de resurse umane Manpower. Peste 35% dintrre firmele de pe piaţa locală cred că angajaţii în regim de muncă temporară sunt un element indispensabil în cadrul organizaţiilor lor, faţă de 23%, cât este media europeană. Companiile din Ungaria (38%), România (35%) şi Spania (32%) conduc în topul celor care intenţionează să utilizeze forţă de muncă pe perioadă determinată. Angajatorii din Polonia, Franţa, Germania şi Republica Cehă se numără printre cei cu un interes scăzut faţă de munca pe perioadă determinată.

O comparaţie între regiunile României arată că atât cei din regiunea de Nord-Est, cât şi cei din Vest prezintă un interes crescut faţă de angajaţii pe perioadă determinată, având valori peste media naţională de 48% şi, respectiv, de 49%. Dintre cele 11 sectoare incluse în studiu, angajatorii din sectorul construcţiilor (43%), cât şi cei din industria prelucrătoare (43%) consideră muncitorii temporari ca fiind un element-cheie al strategiei lor.


Avantaje

  • Munca temporară este preferată de angajatori, pentru că îi scapă de problemele care implică admi­nistrarea personalului sau plata salariilor
  • Principalul avantaj este acela că firmele pot renunţa uşor la angajaţii de care nu mai au nevoie
  • Munca temporară poate fi folosită şi ca perioadă de probă

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed