Apele Române: Unda de poluare de pe râul Crasna a ajuns la graniţa României cu Ungaria / Mortalitate piscicolă

0

”Astăzi, 27 februarie, în secţiunea Berveni, s-a observat local mortalitate piscicolă de mică amploare, predominant puiet. Fenomenul a fost limitat în timp – aproximativ o oră, fiind cauzat de oxigenarea scăzută a apei, ca efect al autoepurării. Partea ungară a fost informată despre acest eveniment”, a transmis, marţi, Administraţia Naţională Apele Române.

Instituţia a precizat că specialiştii de la Apele Române Someş-Tisa –  Sistemele de Gospodărire a Apelor Sălaj şi Satu-Mare sunt în alertă încă din data de 25 februarie, prelevând probe de apă şi monitorizând cursul de apă.

”Rezultatele analizelor confirmă poluarea cu deşeuri de animale. Acestea indică depăşiri ale valorilor substanţelor organice: consum chimic de oxigen (CCO-Cr) şi amoniu. În ultimele 24 de ore, se observă o scădere a concentraţiilor acestor substanţe. Ieri, 26 februarie, a fost identificată societatea responsabilă de producerea poluării”, a mai precizat instituţia citată.

Aceasta a explicat că inspectorii SGA Sălaj s-au deplasat la faţa locului şi au trasat mai multe responsabilităţi obligatorii pentru poluator:

să cureţe gunoiul de grajd de pe terenul în pantă limitrof batalului, de unde deşeurile au fost antrenate într-un curs de apă necadastrat, apoi au ajuns în râul Crasna;

să execute lucrări de reparaţii la staţia de epurare a apelor uzate menajere şi tehnologice, care prezenta deficienţe în exploatare la data controlului.

”După verificarea modului de îndeplinire a măsurilor trasate şi pe baza rezultatelor analizelor efectuate, ferma de bovine va fi sancţionată contravenţional, conform prevederilor legale în vigoare şi principiului «Poluatorul plăteşte»”, a mai transmis Administraţia Naţională Apele Române.