Armata nord-coreeană face implozie. Soldații dezertează sau sunt doborâți de boli și foame

Potrivit unor informații publicate de Daily NK, care citează o sursă din provincia Gangwon, doar aproximativ jumătate din personalul obișnuit al armatei este disponibil pentru a participa la instrucția care are loc de obicei din decembrie până în martie. Motivul: mulți dintre militarii obișnuiți din Corpul I Armată au fost doborâți de „malnutriție, dezertări și carantine legate de COVID-19”.

Potrivit sursei citate, armata nord-coreeană a solicitat luna trecută tuturor unităților să raporteze cât din personalul obișnuit ar participa la instrucție, iar răspunsul a fost că aproximativ jumătate din personal nu va participa.

Într-o companie formată din 100 de persoane, „șase au fost spitalizate cu tuberculoză contagioasă, pleurită sau hepatită, șase au avut nevoie de tratament pentru malnutriție, patru au dezertat și nouă au fost trimiși în carantină din cauza simptomelor neobișnuite sau a unor probleme respiratorii grave”.

O situație comparată cu ceea ce în Coreea de Nord este cunoscut sub denumirea de „Anevoiasa Martie” („Arduous March”), foametea care a avut loc la sfârșitul anilor 1990. Aceleași surse mai susțin că s-au dat ordine de evacuare a soldaților din spitale, iar unii au ajuns la unitățile lor „direct de pe patul de spital”.În plus, guvernul ia măsuri și pentru a prinde dezertorii. „Există o mare îngrijorare cu privire la modul în care soldații rămași își vor întreține armele și echipamentele din cauza stării sănătății lor”, a declarat o altă sursă pentru Daily NK.

Deși este mai puțin transparentă decât majoritatea țărilor, Coreea de Nord s-a confruntat și ea cu pandemia coronavirusului. Liderul Kim Jong-un, care nu mai apăruse în public timp de câteva săptămâni, a revenit, la mijlocul lunii noiembrie, la o întâlnire a Biroului Politic, unde alături de alți oficiali guvernamentali a discutat despre eforturile de combatere a coronavirusului, precum și despre actele „antisocialiste” din sectorul educației din Coreea de Nord.

Kim ar fi subliniat cu acest prilej „necesitatea de a menține o alertă ridicată, de a construi un zid de blocare și de a intensifica activitatea anti-epidemică”, potrivit agenției de știri nord-coreene Yonhap.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed