Au început protestele în Rusia. Putin a trimis trupele speciale. Petiție împotriva mobilizării: „Nu trebuie să mori pentru Putin”

În Rusia au început protestele după anunțul mobilizării militare parţiale, care a fost anunţată de preşedintele rus Vladimir Putin. Forțele de ordine au fost trimise deja de Putin să aresteze protestatarii. Cel mai important opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, aflat într-o închisoare de înaltă securitate, a criticat din nouofensiva Rusiei în Ucraina, numind-o un „război criminal eşuat”, potrivit AFP şi Reuters.

ACTUALIZARE 19.00 Proteste la Moscova:

ACTUALIZARE 17.51 Forțele de ordine ruse au început să aresteze protestatarii din Ekaterinburg.

ACTUALIZARE 17.45 În 43 de orașe au fost anunțate proteste. 

ACTUALIZARE 17.30 Procuratura din Moscova a avertizat miercuri că persoanele care participă la mitinguri „ilegale” vor fi pedepsite conform legislației ruse în vigoare, informează agenția rusă de presă TASS.

„Evenimentele de masă anunțate nu au fost coordonate cu autoritățile executive în conformitate cu procedura stabilită prin lege. Procuratura din Moscova avertizează că distribuirea unor astfel de materiale prin intermediul rețelelor de socializare, forumurilor și altor platforme de internet, implicarea utilizatorilor de internet, inclusiv a minorilor, în activități ilegale, precum și participarea la acțiuni ilegale sunt pedepsite în conformitate cu legislația administrativă și penală în vigoare”, se arată într-un comunicat al procuraturii.

ACTUALIZARE 17.00 Protestele împotriva războiului au început în Siberia.

Poliția din Novosibirsk a format un cordon în fața adunării protestatarilor.

ACTUALIZARE 16.50 Pe site-ul Change.org a fost publicată o petiție împotriva mobilizării decretate, miercuri, de preşedintele rus, Vladimir Putin, care a strâns deja aproape 250.000 de semnături, transmite portalul de ştiri Meduza. „Noi, cetățenii Rusiei, femei și bărbați, ne opunem mobilizării generale. Președintele Vladimir Putin nu are şi nu poate avea temei legal şi motive bine întemeiate pentru a decreta (mobilizarea, n.r.). În situația actuală de incertitudine, nu suntem pregătiți să expunem bărbații din țara noastră – frați, fii, soți, tați și bunici – la un pericol moral sau fizic”, se menţionează în textul petiţiei respective.

ACTUALIZARE 16.40 Forțele de ordine au fost trimise deja de Putin să aresteze protestatarii.

Mișcarea rusă anti-război Vesna a făcut un apel la proteste în orașele din Rusia. „Nu trebuie să mori pentru Putin”, se arată în mesajul transmis pe rețelele sociale.

ACTUALIZARE 15.55 Protestele au început deja să aibă loc în Rusia, ca răspuns la anunțul lui Vladimir Putin privind mobilizarea parțială a rezerviștilor.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri