Bacsisul din Romania care scapa neimpozitat de la 1 mai

0
29
Bacsisul din Romania care scapa neimpozitat de la 1 mai

Cert este că angajații din domeniul turismului, la fel ca și taximetriștii, vor trebui să emită bon fiscal separat pentru bacșișul pe care clientul alege să-l lase.

 

A scăpat, însă, de reglementări șpaga pe care majoritatea românilor o dau atunci când merg la doctor, în sistemul public de sănătate. Fie că este vorba de un simplu consult la un medic de familie sau la un medic specialist sau dacă vorbim de intervenții mai complicate precum nașteri sau operații, românii le lasă medicilor sume mai mari sau mai mici de bani, în funcție de nevoi, de dificultatea operațiunii, dar și de spital.

 

Și, având în vedere că la operații complicate valoarea șpăgilor poate ajunge chiar la câteva mii de euro, statul scapă printre degete nefiscalizate sume cu mult mai mari decât bacșișul dat unui chelner la restaurant sau cei câțiva lei lăsați pentru o cursă cu taxiul.

 

Asta nu înseamnă, însă, că autoritățile nu caută soluții și pentru acest domeniu. Există un proiect de lege potrivit căruia medicii din spitalele de stat ar urma să aibă posibilitatea să lucreze în același spital la care sunt angajați și în regim privat, fixându-și singuri tarifele pentru care vor elibera factură și vor plăti impozit. Dar asta înseamnă că persoanele care nu au bani să achite tariful pentru un anumit medic specialist vor trebui să aștepte la coadă până când acesta se eliberează, după ce se ocupă de toți clienții care au plătit.

 

Premierul Victor Ponta a anunţat, ieri, la şedinţa de Guvern, că bacşişul va fi impozitat cu 16%, afirmând că „16% este mai mult decât decent. Vine o perioadă specială pentru turism şi de la 1 iulie vine scăderea TVA”.

 

„Este vorba despre impozitarea tuturor veniturilor, dar şi nota de plata, 16% frumos (…) Să nu obligăm oamenii să lucreze ilegal. 16% este mai mult decât decent (…) Vine o perioadă specială pentru turism şi de la 1 iunie va veni si scăderea TVA. Dacă nu venea 1 mai, mai amânam”, a spus premierul.

 

Bacşişul reprezintă orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de operatorii economici, precum şi restul dat de vânzător clientului şi nepreluat de acesta în mod voluntar. Bacşişul nu poate fi asimilat unei livrări de bunuri sau unei prestări de servicii.

 

Pe de altă parte, firmele nu au voie să condiţioneze, sub orice formă, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordarea bacşişului. Sumele încasate în plus, înregistrate fiscal şi contabil, se evidenţiază pe un bon fiscal diferit.