Băncile europene continuă să vândă active din Asia, complicând condiţiile de finanţare pe plan local

Potrivit unor documente obţinute de Reuters, băncile europene au scos la vânzare în utlima perioadă tot mai multe portofolii de credite din Asia, încercând să-şi consolideze capitalul pentru a rezista turbulenţelor din zona euro.

 

Credit Agricole a scos pe piaţă 64 de credite către companii asiatice, în valoare totală de 1,1 miliarde de dolari, acordate unor grupuri ca Bharti Airtel (India). În 2009, banca a vândut doar 8 credite în Asia, în valoare de numai 170 milioane de dolari.

 

„Vedem dovada zvonurilor din ultima perioadă: băncile europene se degrevează şi vând active”, comentează Philip Cracknell, director de credite sindicalizate la Standard Chartered Bank.

 

HSBC oferă 17 credite în valoare totală de 370 milioane de dolari, acordate unor companii ca Reliance Industries (India) şi Huawei (China), potrivit documentelor obţinute de Reuters.

 

Portofoliul scos pe piaţă de HSBC cuprinde şi credite deţinute de alte bănci, iar instituţia financiară nu vrea neapărat să vândă întreg pachetul, ci caută oportunităţi de tranzacţionare pe piaţa secundară, au declarat surse apropiate situaţiei.

 

Deşi astfel de operaţiuni nu sunt ieşite din comun, este neobişnuit ca piaţa să fie inundată într-un timp relativ scurt cu atât de multe credite asiatice. În plus, băncile europene vizează o plajă neobişnuit de largă de cumpărători, transmiţând documente detaliate despre creditele scoase la vânzare chiar şi rivalilor pe care de obicei îi evită.

 

Contactaţi de Reuters, reprezentanţii Credit Agricole şi HSBC au refuzat să comenteze informaţiile.

 

Surse din industria bancară au declarat cu două săptămâni în urmă pentru Reuters că băncile europene se pregătesc să se retragă de pe piaţa australiană a creditelor sindicalizate, evaluată la 65 miliarde de dolari, pentru a elibera lichidităţi în contextul condiţiilor dificile şi costurilor ridicate de finanţare din zona euro.

 

Bănci ca BNP Paribas, Societe Generale, Banco Santander şi BBVA au scos la vânzare pachete de credite sindicalizate către companii australiene, principalii cumpărători fiind două bănci locale, National Australia Bank şi Commonwealth Bank of Australia.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed