Bancpost a semnat un acord de finanţare de 80 milioane euro cu BEI, pentru creditarea IMM-urilor

0
„Ieri (luni, n.r.) am semnat un acord cu Banca Europeană de Investiţii (BEI), în valoare de 80 milioane euro, destinat finanţării IMM-urilor. Discutăm pentru o altă linie de finanţare de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), în valoare de 50 milioane euro. Vom avansa cu această negociere în funcţie de perspectivele reale care există pentru acest sector, care a fost cel mai grav afectat de criză. Dacă vom vedea o revenire a cererii bancabile pe segmentul IMM-urilor, vom continua”, a declarat Bogza.

El a precizat că banca urmăreşte să îşi diminueze costul resurselor, inclusiv prin substituirea, în portofoliu, a depozitelor atrase mai scump cu resurse mai ieftine, cum sunt cele de la instituţiile financiare internaţionale.

„În condiţii normale, un împrumut cum este cel de la BEI, de 80 milioane euro, putea fi utilizat integral într-o lună sau două, însă contextul economic actual impune prudenţă. Ne menţinem o abordare foarte conservatoare în ce priveşte acordarea de credite noi, din două motive: în primul rând, pentru că riscul de credit nu mai poate fi măsurat din cauza incertitudinii care există în piaţă şi în al doilea rând din cauza costului mult mai ridicat al resurselor faţă de perioada dinaintea crizei”, a adăugat preşedintele Bancpost.

Bogza a subliniat că există, în acest sens, o diferenţă între clienţii deja existenţi, în cazul cărora banca nu a transferat toate majorările de costuri ale resurselor cu care s-a confruntat, şi clienţii noi, pentru care preţul corect al creditului poate fi, în multe cazuri, prea ridicat faţă de ceea ce aceştia şi-ar putea permite să plătească.

În prezent, în portofoliul de credite al Bancpost, finanţările pentru IMM-uri reprezintă circa 30%. La jumătatea acestui an, portofoliul de credite acordate de EFG Eurobank în România însuma 3,68 miliarde euro.