Biden se opune unei ”recunoaşteri unilaterale” a Palestinei. Casa Albă avertizează Israelul împotriva unor represalii financiare vizând Autoritatea Palestiniană, după ce Bezalel Smotrich vrea să pună părţii financiare a Acordurilor de la Oslo

NSC face această dclaraţie după ce Spania, Irlanda şi Norvegia au decis să recunoască Palestina.

ACTU
PALESTINE : le président Joe Biden est opposé à la „reconnaissance unilatérale” d’un État palestinien, a indiqué un porte-parole, en réaction à la décision de reconnaître l’État de Palestine prise par l’Espagne, l’Irlande et la Norvège( f24)

— France-AfriqueMÉDIA (@FranceAfrique23)

”Sperăm ca recunoaşterea noastră şi motivele ei să contribuie la determinarea altor ţări europene să urmeze această cale”, a subliniat miercuri premierul spaniol Pedro Sanchez.

”Cu ct vom fi mai mulţi, cu atât vom avea mai multă forţă (…) să relansăm procesul politic care poate conduce la un acord de pace”, a insistat el.

SUA AVERTIZEAZĂ ISRAELUL CU PRIVIRE LA EVENTUALE REPRESALII

Irlanda, la fel, consideră că ”soluţia cu două state este singura cale credibilă în vederea unei păci între israelieni şi palestinieni”, a anunţat miercuri într-o conferinţă de presă premierul irlandez Simon Harris.

”Fiecare ţară este liberă să ia propriile decizii” în privinţa recunoaşterii Palestinei, a comentat soncilierul în probleme de securitate naţională al Casei Albe Jake Sullivan.

Însă el a avertizat Israelul cu privire la eventuale represalii financiare împotriva Autorităţii Palestiniene (AP).

”Aceasta este o decizie strategică, deoarece reţinerea unor fonduri destabilizează Cisiordania, subminează căutarea securităţii şi prosperităţii palestinienilor – care sunt în interesul Israelului – şi nu trebuie să fie reţinute fonduri care permit furnizarea de bunuri şi servicii”, a subliniat reprezentantul Casei Albe.

În virtutea Acordurilor de la Oslo din anii ’90, Israelul colectează bani în contul Autorităţii Palestiniene în Cisiordania ocupată.

Însă transferurile de fonduri către palestinieni au fost întrerupte în urma atacului Hamas în sudul Israelului la 7 octombrie.

Ministrul israelian al Finanţelor Bezalel Smotrich, un reprezentant al extrei drepte israeliene, vrea să pună capăt acestui acord financiar, în care Norvegia a fost implicată ca mediator.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed