AcasăExterneBilanțul atacului rusesc din Dnipro crește la 35. Multe persoane sunt încă...

Bilanțul atacului rusesc din Dnipro crește la 35. Multe persoane sunt încă dispărute: „Șansele sunt minime”

În urma unui atac rusesc cu rachete, care a lovit sâmbătă un bloc înalt de apartamente din oraşul Dnipro din Ucraina, cel puțin 35 de oameni au murit și peste 70 au fost răniți. În Ucraina a fost decretat doliu național timp de trei zile.

UPDATE 16 ianuarie, ora 8.00: Numărul victimelor ucise în atacul rusesc din Dnipro a crescut la 35, potrivit oficialilor ucraineni.

Guvernatorul regiunii, Valentin Reznicenko, a confirmat într-o actualizare transmisă luni dimineaţa pe Telegram că 35 de persoane, între care doi copii, au fost ucise în atac.

Operaţiunea de căutare şi salvare a eventualilor supravieţuitori din Dnipro se desfăşoară de aproape 40 de ore.

În cursul nopţii, salvatorii au scos alţi câţiva morţi de sub dărâmăturile blocului distrus de o rachetă rusească.

39 de persoane au fost salvate, iar 75 au fost rănite. Printre cei răniţi se numără 14 copii.

Soarta altor 35 de locatari din clădire este necunoscută. Căutările sub dărâmături continuă, dar şansele de a mai găsi supravieţuitori sunt tot mai puţine.

„Şansele de a mai salva oameni acum sunt minime. Cred că numărul morţilor va fi de ordinul zecilor”, a declarat pentru Reuters primarul oraşului Dnpro, Boris Filatov.

UPDATE ora 16.30: Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că numărul morților în urma atacului rusesc de sâmbătă cu rachete asupra unui bloc de apartamente din orașul ucrainean Dnipro a crescut la 25.

De asemenea, 73 de persoane au fost rănite, a declarat duminică președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

CNN a prezentat cel mai recent bilanț în urma exploziei, conform actualizării făcute de liderul de la Kiev pecanalul său oficial Telegram:

25 de persoane au fost ucise, inclusiv un copil

73 de persoane au fost rănite, inclusiv 13 copii

39 de persoane au fost salvate, dintre care 6 copii

43 de persoane sunt încă date dispărute

Volodimir Zelenski a adăugat că 72 de apartamente au fost distruse și peste 230 de apartamente au fost avariate.

„Au fost montate 4 corturi ale Serviciului de Stat de Urgență și 2 corturi de la voluntari la fața locului. Psihologii acordă asistență victimelor”, a spus președintele ucrainean.

Zelenski a mai precizat că operațiunile de căutare, salvare și de demontare a elementelor de structură periculoase continuă. „Continuăm să luptăm pentru fiecare viață”, a ținut să precizeze președintele Ucrainei, exprimându-și condoleanțele față de rudele și prietenii victimelor.

UPDATE ora 15:00 Echipajele de urgență au lucrat toată noaptea pentru a scoate supraviețuitorii dintre dărâmături, în timp ce numărul morților a crescut la 23, potrivit autorităților locale ucrainene din Dnipro. 

Șansele de a scoate mai mulți supraviețuitori din ruinele blocului sunt „minime”, a declarat primarul orașului pentru Reuters, notează Sky News.

Presa din Ucraina scrie că rușii au tras cu un tip de rachetă pe care apărarea antiaeriană ucraineană nu o poate doborî fără sistemul american Patriot.

Dintre cei 73 de răniți, 40 sunt la spital, dintre care patru în stare gravă.

Victimele trimiteu sms-uri de sub dărâmături

Clădirea rezidențială a fost lovită de o rachetă X-22, după ce cinci dintre acestea au fost lansate din regiunea Kursk şi Marea Azov.

Între dărâmături se mai aflau, în cursul nopţii, persoane în viaţă care trimiteau sms-uri pentru a fi ajutate. La un moment dat, salvatorii au oprit toate operaţiunile de căutare pentru a auzi strigătele de ajutor.

Echipele de salvatori caută în continuare supraviețuitori sub dărâmături și fac liniște pentru a auzi eventualele strigăte de ajutor.

„Vă blestem până la a șaptea generație!”

O mamă ucraineană al cărei fiu a murit în urma atacului cu rachete rusești asupra unui bloc de locuințe din Dnipro le-a transmit un mesaj invadatorilor.

Într-un filmuleţ devenit viral, femeia este ţinută de doi bărbaţi în timp ce îşi strigă disperarea în mijlocul operaţiunilor de salvare după atacul de la Dnepr.

„De ce l-ai ucis? Ai venit aici în oraşul nostru. Te-am acceptat ca pe nişte oameni normali, ca pe nişte rude. Ce ai făcut cu fiul meu? Ticăloşilor. Vă blestem până la a şaptea generaţie. Veţi fi blestemaţi de toţi oamenii, de mine şi de lacrimile tuturor. Întreaga ta ţară să fie blestemată”, a strigat femeia.

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.