Bloomberg: Viktor Orban e izolat, liderii UE, șefii de stat și de guvern nu mai discută cu el chestiuni delicate

0

Pozițiile politice ale lui Viktor Orban și legăturile lui cu Rusia i-au determinat pe ceilalți lideri europeni să ezite când vine vorba să îi împărtășească informații sensibile în Consiliul European, transmite agenția americană de presă Bloomberg, care citează înalți oficiali europeni.

Reamintim că aceeași reticență față de Ungaria se manifestă și în domeniul de intelligence, unde serviciile secrete occidentale au renunațat să mai colaboreze cu Budapesta din cauza temerilor că Ungaria împărtășește informațiile sensibile cu Moscova.

Ungaria nu susţine noile sancţiuni impuse de UE Rusiei, deoarece un embargo al importurilor de petrol ar echivala cu o ”bombă atomică” asupra economiei ungare, declară premierul Orban

 

Dezvăluirea Bloomberg vine în contextul în care agenția de presă scrie că Viktor Orban și-a pierdut complet sprijinul Poloniei, care până la începutul războiului din Ucraina fusese principalul său aliat.

Acum, scrie Bloomberg, Polonia refuză orice contact cu Ungaria din cauza colaborării lui orban cu Vladimir Putin. Guvernul polonez refuză să mai participe la ședințele grupului Vișegrad 4 (o coaliție între Polonia, Ungaria, Slovacia și Cehia), iar ministrul maghiar de Externe a fost ignorat săptămâna trecută când a participat la o conferință internațională în Polonia.

Mai mult, liderul de facto al Poloniei, Jaroslaw Kaczynski, i-a adresat critici dure lui Viktor Orban după ce liderul maghiar a refuzat să condamne masacrul comis de armata rusă la Bucea. ”Dacă nu vede crimele, să meargă la un control oftalmologic”, a spus Kaczynski.

Orban și-a pierdut practic toți aliații politici din UE după ce fostul premier sloven Janez Jansa a pierdut alegerile și puterea, iar Marine le Pen a ratat câștigarea postului de președinte al Franței. (