BNR a dat băncilor 1,3 mld. lei în iulie prin creditul lombard, de 3,7 ori mai mult ca în iunie

0
În iunie, banca centrală reluase creditarea băncilor prin facilitatea permanentă de credit, după o pauză în mai, acordând băncilor împrumuturi pentru o zi de 352 milioane lei.

Volumul creditelor lombard acordate băncilor comerciale de BNR a scăzut puternic în ultimele luni, de la 38,6 miliarde lei în februarie, la 16 miliarde în martie şi la doar 139 milioane lei în aprilie, pentru ca în mai instituţiile de credit să nu mai apeleze deloc la această facilitate.

Facilitatea de credit a BNR a început să fie folosită intens de bănci din ultimele trei luni din 2008, când instituţiile de credit au apelat la creditul lombard pentru 87,24 miliarde lei, nivel de aproape 50 de ori mai mare faţă de cel din primele nouă luni ale anului trecut, de 1,75 miliarde lei. În octombrie 2008, băncile au luat credite lombard în valoare de 48,99 miliarde lei.

În acelaşi timp, banca centrală a continuat să injecteze în piaţă lichidităţi şi prin intermediul operaţiunilor de tip repo, în valoare medie zilnică de 697,7 milioane lei în iulie, după ce, în iunie, media zilnică s-a plasat la 748,4 milioane lei.

Pe de altă parte, volumul depozitelor plasate pentru o zi la banca centrală a continuat să scadă, la 1,24 miliarde lei în iulie, de la 4,17 miliarde lei în iunie şi 10,4 miliarde lei în mai, arată datele publicate miercuri de BNR.

Pentru facilitatea permanentă de credit, dobânda a coborât luna trecută la 13%, de la 13,5% în iunie şi mai, în timp ce pentru facilitatea de depozit a BNR rata dobânzii a scăzut la 5% pe an, de la 5,5%, acestea fiiind fixate în funcţie de dobânda de politică monetară.

În iulie, banca centrală a reînceput să realizeze operaţiuni de tipul reverse repo, de sterilizare a surplusului de bani din piaţă, după ce în iunie nu a utilizat acest tip de operaţiune. Astfel, media zilnică a tranzacţiilor s-a plasat luna trecută la 95 milioane lei.