Bancherii: BNR îşi va atinge ţinta de inflaţie, dar relaxarea monetară depinde de mediul politic

Banca Naţională a României (BNR) a fixat pentru finalul acestui an o ţintă de inflaţie de 3,5%, plus sau minus un punct procentual (2,5-4,5%), iar ultima sa prognoză indică un nivel al inflaţiei de 4,5% la sfârşitul lui decembrie, la marja superioară a ţintei.

„După ultimele date pe inflaţie, şansele ca BNR să îşi atingă ţinta au crescut, dar nu cred că este relevant pentru politica monetară, care ia în calcul riscurile mai mari ce persistă din instabilitatea politică”, a declarat, economistul-şef al ING Bank România, Nicolaie Alexandru Chidesciuc.

El estimează, totuşi, o reluarea a ciclului de relaxare a politicii monetare a BNR pe măsură ce tendinţa dezinflaţionistă va continua în 2010, conform şi estimărilor băncii central, care prognozează o inflaţie de 2,6% la finalul anului viitor.

Analiştii consideră, de altfel, că decizia de săptămâna trecută a consiliului de administraţie al BNR, de a menţine un status quo în ceea ce priveşte politica monetară, a fost determinată în principal de situaţia politică tensionată, care riscă să amâne şi primirea tranşelor de la FMI şi CE.

„Oprirea relaxării politicii monetare s-a explicat prin tensiunile politice care pun presiune pe prima de risc de ţară. Problema este la nivel politic pentru reluarea relaxării politicii monetare”, a explicat economistul-şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru, care estimează că BNR îşi va atinge limita superioară a intervalului de inflaţie ţintit.

Şeful departamentului de cercetare din cadrul Volksbank România, Melania Hăncilă, consideră că datele pe inflaţie sunt un semnal al „politicii monetare destul de puternice a BNR” şi crede că banca central îşi va atinge ţinta de inflaţie, cu condiţia ca leul să nu îşi reia deprecierea.

„Relaxarea politicii monetare va avea loc la începutul lui 2010, în ianuarie sau în februarie, dar depinde de ce se întâmplă pe plan politic, motiv pentru care s-a şi pus pe pauză acest process”, a afirmat Hăncilă.

În afară de curs, un alt factor de risc pentru atingerea ţintei de inflaţie la finalul acestui an este reprezentat de efectul de bază nefavorabil.

„În ultimele două luni din 2008, inflaţia a fost mică şi am avea nevoie de o inflaţie lunară de 0,35% (în noiembrie şi decembrie, n.r.), ceea ce nu e imposibil, dar depinde de evoluţia cursului de schimb şi de acciza la tutun”, spune economistul-şef al BCR, Lucian Anghel.

BNR şi-a modificat prognoza de inflaţie pentru 2009 în cadrul ultimului raport trimestrial asupra inflaţiei, la 4,5%, de la 4,2% anterior.

Banca centrală a precizat la începutul acestei luni că se aşteaptă pe termen scurt la apariţia unor presiuni inflaţioniste, ca urmare a creşterii accizelor din ianuarie, a decuplării dobânzilor din piaţă de dobânda cheie şi a anticipaţiilor nefavorabile induse de „climatul politic volatil”, argumente care impun o politică monetară prudentă.

Consiliul de Administraţie al BNR a decis săptămâna trecută să menţină dobânda de politică monetară la 8% şi ratele rezervelor minime obligatorii la pasivele în lei şi în valută la 15%, respectiv 30%, în contextul turbulenţelor de pe scena politică şi incertitudinii privind respectarea calendarului în acordul cu FMI.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed