BNR: România trebuie să îşi ajusteze politicile macroeconomice

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a declarat că ajustarea excesivă a deficitului de cont curent indică nevoia unei reaşezări a pârghiilor macroeconomice.

Autorităţile trebuie să recalibereze împreună cele patru politici esenţiale ale României, anume cea fiscală, cea salarială, cea monetară şi de restructurare, spune consilierul guvernatorului Mugur Isărescu. Pe de altă parte, ultima dintre ele ar avea nevoie şi de sprijin din partea mediului privat, în condiţiile în care structura PIB-ului nu arată prea bine.

„Când industria prelucrătoare a României, care asigură exportul şi este principala sursă de valută, se mişcă cu 4-5%, iar în trimestrul patru al anului trecut, cu minus 7%, e clar că s-a produs un dezacord”, a explicat la Puterea Banilor, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.

Adrian Vasilescu susţine că o reaşezare a PIB-ului României este necesară pentru a obţine o creştere economică sănătoasă în anii ce vin. Reprezentantul BNR consideră că un deficit de cont curent de 7% din PIB ar fi bun pentru România, după ce a fost de peste 12% în 2008. Totuşi, scăderea deficitului este mai puternică decât se aşteptau analiştii.

Această ajustare a deficitului s-a produs prea repede. Se pare că este excesivă şi că este nevoie de o recalibrare„, este de părere Vasilescu.

Deficitul de cont curent al României, adică ieşirile nete de valută din ţară, a scăzut cu 75% după primele cinci luni din acest an, până la aproape 1,8 miliarde de euro.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed