Boc a abrogat ordinul lui Botiş care excepta de la comunicare informaţii pe fonduri europene

0

„Am abrogat ordinul 1301 din 4 aprilie 2001 (2011 – n.r.) al Ministrului Muncii cu privire la informaţiile pe fonduri europene care erau exceptate de la comunicare”, a precizat Boc, invocând nevoia accesului nerestricţionat la informaţii pe acest domeniu.

Institutul pentru Politici Publice (IPP) a informat că fostul ministru al Muncii, Ioan Botiş, şi fostul director al Autorităţii de Manangement pentru Programul Operaţional de Dezvoltarea Resurselor Umane, Cristina Zevedei, secretizau informaţiile privind contractele de finanţare pe bani europeni.

Reprezentanţii IPP susţin că, înainte de a-şi da demisia, Botiş a emis un ordin (1301/2011) prin care bloca accesul la toate informaţiile din contractele de finanţare POSDRU, inclusiv la cele din proiectul „Şansă la demnitate!”, în care era implicată soţia şi pentru care este cercetat pentru conflict de interese.

În acest context, IPP i-a solicitat premierului Emil Boc anularea ordinului care îngrădeşte accesul oricărei persoane interesate la informaţiile care derivă din folosirea fondurilor europene nerambursabile.

IPP a precizat că a sesizat deja Comisia Europeană şi ambasadele statelor membre ale Uniunii Europene la Bucureşti cu privire la abuzurile care se comit la nivelul Autorităţii de Management prin aceste practici şi că va ataca în instanţă ordinul emis de Botiş, dacă acesta nu va fi anulat de premier.

Şefa Autorităţii de Management a Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU), Cristina Zevedei, a fost înlocuită din funcţie de ministrul interimar al Muncii, Emil Boc.

Demiterea lui Zevedei a venit în urma scandalului în centrul căruia s-a aflat fostul ministru al Muncii, Ioan Nelu Botiş, care a demisionat la 20 aprilie, după ce presa şi apoi ANI au confirmat că soţia sa era consilier la un ONG care atrasese fonduri UE pentru programe de dezvoltare a resurselor umane.