Cât de zgârciţi sunt miliardarii chinezi

Sursa foto: Forbes.com

 

„ Să te îmbogăţeşti este un lucru glorios” spunea nu de mult Deng Xiaoping, cel care a impins China către capitalism, după moartea lui Mao. „Aşa să fie!” şi-au spus şi antreprenorii care şi-au turat motoarele la maximum şi au reuşit să facă din China una din cele mai mari economii mondiale. Dar cine sunt aceştia?

 

Punctul comun al celor mai bogaţi oameni de afaceri chinezi este sărăcia pe care au trăit-o din plin în copilărie şi faptul că sunt conştienţi de şansa pe care au avut-0 fiind printre primii într-o perioadă de tranziţie de la comunism la capitalism. Mai departe, fiecare şi-a găsit propriul drum către succes şi fiecare are propria viziune asupra lumii banilor. Cu mici similitudini. Reporterii BBC, care au realizat o campanie despre bogătaşii Chinei, vorbesc de două categorii distincte, în funcţie atitudinea acestor oameni faţă de bani şi lux. Aşadar, tradiţionalişti sau aristocraţi?

 

Culmea tradiţionalismului

 

Zong Qinghou, patronul companiei de băuturi răcoritoare şi hain, Wahaha şi totodată unul din cei mai bogaţi chinezi, este în mod cert întruchiparea tradiţionalismului. Deşi stă pe milioane, omul de afaceri trăieşte cu 20 de dolari pe zi, mănâncă la prânz aceeaşi mâncare ca şi muncitorii săi şi spune că a făcut atâţia bani pentru societate, nu pentru el. Qinghou nu este atras de lux, singurele sale „hobby-uri” fiind tutunul şi ceaiul, pe care le savurează ori de câte ori are ocazia. În schimb, este fanatic în ceea ce priveşte cheltuielile companiei sale, studiind cu minuţiozitate orice detaliu. Spre exemplu, un angajat de-al său a povestit pentru BBC că omul de afaceri ţinea până şi evidenţa măturilor cumpărate cu bani din conturile firmei sale. Compania lui Qinghou controlează 15% din piaţa băuturilor răcoritoare din China şi vinde haine pentru copii de un miliard de dolari anual. De asemenea, omul de afaceri vrea să intre şi pe piaţa de retail profitând de exit-urile făcute de Walmart şi Carrefour.

Zong Qinghou are o avere estimată la 6 miliarde dolari, este căsătorit şi are un copil

Noii aristocraţi

 

Spre deosebire de tradiţionaliştii precum patronul Wahaha, „noii aristrocaţi” par a gusta mai cu nesaţ din avantajele bogăţiei. Nu sunt la fel de opulenţi ca oligarhii ruşi dar îşi arată bogaţia cumpărând piese de artă, ducându-se în vacanţe luxoase şi achiţionând proprietăţi fastuaoase. Ei se îmbracă casual dar elegant în timp de tradiţionaliştii nu ies din costum. Exemplul pentru această categorie este dezvoltatorul imobiliar Dai Yhikang.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed