Grecia: Restructurarea datoriilor, singura soluţie?

0

Experţii economici avertizaseră în trecut că Grecia este un sac fără fund. Avertismentele analiştilor s-au dovedit întemeiate şi devin tot mai presante. Grecia nu poate fi salvată prin prelungirea datei scadenţei obligaţiunilor de stat, consideră directorul Institutului de Cercetare Economică din München, Hans-Werner Sinn.

 

Opinia sa este confirmată de raportul privind situaţia economică a Greciei, publicat de Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. Ministrul german de finanţe, Wolfgang Schäuble, estimează că guvernul elen va necesita ajutoare de încă 90 de miliarde de euro, peste sumele primite până în prezent.

 

Oficialul german pledează pentru o reeşalonare treptată a datoriilor Greciei, la care să participe şi creditori particulari: băncile şi companiile de asigurări europene.

 

Cel mai mare creditor al guvernului de la Atena este în prezent Banca Centrală Europeană, care a cumpărat o mare parte a obligaţiunilor de stat ale Greciei, Portugaliei şi Irlandei. În cazul ştergerii datoriilor greceşti, BCE ar face pierderi de mai multe miliarde de euro.

 

Citeste mai departe pe Deutsche Welle