Bonusurile mari se întorc pe Wall Street. Pe ce-şi vor cheltui bancherii banii

După ce au ajuns în pragul falimentului şi au fost salvate doar de către intervenţia guvernului cu banii contribuabililor, marile bănci de pe Wall Street au tăiat bonusurile pentru muncitori şi au trecut la o politică de austeritate. Acum, majoritatea instituţiilor bancare revin pe profit şi primele uriaşe se întorc.

Bancherii de la Goldman Sachs şi Chase se aşteptă la prime de peste 500.000 de dolari, în medie, aşa că vor avea destui bani la dispoziţie. Unde şi pe ce îşi vor cheltui aceştia banii?

Majoritatea vor investi în imobiliare. Apartamentele şi casele de vacanţă sunt foarte tentante în această perioadă.

Apartamentul din Manhattan este “obligatoriu” pentru orice bancher care se respectă. Analiştii imobiliari prevăd o revenire a vânzărilor în sectorul apartamentelor de lux din zona 3-5 milioane de dolari, după ce, anul trecut, puţini au fost cei care şi-au permis o achiziţie de această anvergură.

Bineînţeles că mulţi dintre cei de pe Wall Street au deja locuinţe scumpe în Manhattan, aşa că pot cheltui pe redecorarea acestora. Au nevoie de cel puţin 150.000 de dolari (peste 100.000 de euro) pentru o redecorare făcută de un designer respectat – cam 30-40% din bonus.

Alte zone din New York vânate de bancheri sunt Central Park şi Fifth Avenue unde un apartament cu trei dormitoare, de peste 1.600 m2, porneşte de la un milion de dolari şi poate ajunge la peste zece milioane.

Cei care vor să iasă din marele oraş pot alege o destinaţie clasică, South Florida – pentru plajă, Vali sau Aspen – pentru schi. O astfel de proprietate costă peste un milion de dolari.

Cei care caută excentricul pot fi parte în proiectul The Utopia. Proiectul va fi finalizat în 2013, costă peste 1,1 miliarde de dolari (760 de milioane euro), are peste 200 de reşedinţe şi va călători peste tot în lume. Utopia este cel mai mare vas de croazieră aflat în construcţie, un loc la bordul său costă între patru şi 25 milioane de dolari (aproximativ 17,2 milioane de euro).

Cei care au copii vor investi in educaţia acestora în şcolile private. Un an de grădiniţă sau şcoală primară la faimoasa Horace Mann School costă peste 34.000 de dolari (23.000 de euro). Un an la prestigioasa Yale costă 47.500 de dolari (33.000 de euro), plus o “donaţie “ de 10%.

Vacanţele sunt necesare pentru bancherii stresaţi de-a lungul anului, aşa că mulţi o să cheltuiească de la 40.000 de dolari în sus pe două-trei săptămâni de relaxare, împreună cu familia.

La modă sunt safari-urile africane, Orientul Mijlociu, Spania şi Maroc, dar cei care dispun de fonduri serioase nu vor merge acolo sau în Aspen să schieze. Aceştia caută experienţe noi şi neexploatate, cum ar fi închirierea unui orăşel nelocuit în inima statului Colorado. Orăşelul Dunton Hot Springs, aflat într-o zonă sălbatică, este disponibill pentru 17.500 de dolari (12.000 de euro) pe noapte.

Este o perioadă propice şi pentru achiziţia de bijuterii sau ceasuri, orice poate fi negociat. Dacă se gândesc să cheltuiească peste 50.000 de dolari pe aceste bunuri de lux, oamenii cu bani de pe Wall Street se orientează spre firmele tradiţionale Tiffany & Co. şi Cartier.

Mărcile auto care îşi menţin valoarea, precum Ferrari, sunt atractive pentru angajaţii care nu au încă un astfel de bolid, sau pentru cei care doresc să îşi completeze colecţia.

Cu siguranţă că vacanţa nu îi va aduce pe bancheri înapoi la muncă doar odihniţi, ci şi mai tineri. Deşi nu sunt staruri Hollywood, bărbaţii mai în vârstă care doresc să aibă o înfăţişare mai tânără investesc în chirurgia plastică şi chiar injecţii cu Botox, pe care plătesc până la 20.000 de dolari.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed