Burduja: Actuala schemă de compensare/plafonare a asigurat românilor al patrulea cel mai ieftin gaz şi UE şi a cincea cea mai ieftină energie electrică. Optimizăm schema şi luăm în calcul scăderile de pe piaţă

0

”Actuala schemă de compensare/plafonare a asigurat românilor al patrulea cel mai ieftin gaz şi UE şi a cincea cea mai ieftină energie electrică.(..) Prin propuneea de azi, optimizăm această schemă şi luăm în calcul scăderile de pe piaţă la energie electrică şi gaze naturale”, a anunţat ministrul Energiei în şedinţa de Guvern.

Ministrul a arătat că astăzi, ”România are cel mai mic preţ al energiei electrice din regiune, pe piaţa angro şi unul dintre cele mai mici din UE”.

”Investiţiile demarate încep să se vadă şi pe pieţe şi trebuie să se vadă şi în facturile românilor. Este şi o pregătitre a etapei de după 2025, în care asigurăm că furnizorii vor face oferte corecte pentru consumatorii finali”, a arătat Burduja.

Ministrul Energiei a mai anunţat că, aşa cum a promis, a propus abrogarea posibilităţii impunerii acelei taxe pe soare, a articolului care din 2026 arfi dat eventuial ANRE posibilitatea de a impune o taxă a prosumatorilor”. ”Sunt azi peste 120.000 de prosumatori în România, cu o putere instalată de peste 1500 MW”, a completat Sebastian Burduja.