Câciu, întrebat despre scăderea pragului pentru microîntreprinderi cerută de Comisia Europeană: e va negocia în continuare. România şi-a îndeplinit jalonul. Îl considerăm în continuare îndeplinit

„Se va negocia în continuare. România şi-a îndeplinit jalonul. Îl considerăm în continuare îndeplinit. Suntem în discuţii tehnice în continuare. Nu există acest plafon pe care îl invocă undeva în PNRR. A fost prinsă o aluzie la acest tip de abordare cu TVA cu plafonul de TVA de cei care au scris la un moment dat PNRR, în fundamentarea pe care au avut-o, dar România a luat, zic eu, destule măsuri pe microîntreprinderi. Haideţi să ne uităm pe partea economică. Discutăm în continuare cu Comisia, nu numai noi de la fonduri europene”, a afirmat Adrian Câciu, întrebat ce se întâmplă cu scăderea pragului pentru microîntreprinderi, lucru cerut de către Comisia Europeană, miercuri la sediul PSD.

Ministrul PSD a mai reamintit şi că cererea de plata numărul 2 a fost depăşită ca termen de încasare, deoarece România trebuie să concilieze punctele divergente cu cei de la Comisia Europeană şi a catalogat acest lucru ca nefiind nimic deosebit.

„Acum plafonul este la 500.000 euro. Aşa negociem la 500.000 euro. Când va veni acest rezultat? Atunci când îl închidem cu Comisia. Vă aduc aminte că şi în cererea de plată numărul 2 şi acea cerere, de exemplu, a fost depăşită ca termen de încasare. De ce? Pentru că România trebuie să negocieze, să concilieze punctele divergente cu Comisia. Nu e nimic deosebit”, a completat Câciu.

Premierul Marcel Ciolacu a precizat, joia trecută, că există un dialog cu reprezentanţii Comisiei Europene pentru a găsi soluţiile cele mai bune, întrebat despre faptul că cei de la CE consideră că impozitarea microîntreprinderilor este mult prea lejeră. „Cu adevărat, dacă nu ajungem la un acord România riscă să piardă 500 de milioane euro pentru neîndeplinirea jalonului 206”, a adăugat Ciolacu. „Cred că urmează să avem o discuţie publică şi să avem cu cei afectaţi. Nu susţin modificarea”, a mai spus şeful Guvernului.

Chestionat dacă va pierde România banii sau va scădea pragul pentru microîntreprinderi, prim-ministrul PSD a răspuns: „Cred că urmează să avem o discuţie publică şi să avem cu cei afectaţi. Nu susţin modificarea”.

Pe 27 ianuarie, Marcel Ciolacu spunea că România are în continuare probleme cu Jalonul 206 din PNRR, Comisia Europeană considerând că impozitarea microîntreprinderilor este mult prea lejeră.

Jalonul 206 din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă se referă la revizuirea Codului fiscal. „Noua lege va modifica Codul fiscal în vederea reducerii graduale a ariei de aplicabilitate a regimului special de taxare pentru microîntreprinderi. Reducerea dispoziţiilor speciale începe în T1 2023 şi este finalizată până în T4 2024”, arată jalonul respectiv din PNRR.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed