Care sunt priorităţile Republicii Moldova în CSI

În cadrul reuniunii au fost discutate chestiuni ce ţin de domeniul economic, asigurarea securităţii energetice şi alimentare, prin promovarea proiectelor comune în aceste domenii, potrivit unui comunicat al executivului de la Chişinău. La finalul summitului, şefii delegaţiilor oficiale au semnat un set de documente ce vizează cooperarea în diverse domenii, inclusiv în domeniul industriei, culturii şi turismului.

 

Analiştii de la Chişinău sunt însă sceptici în privinţa viabilităţii acestei organizaţii şi a beneficiilor pe care le aduce Republicii Moldova. ‘CSI este o organizaţie muribundă, construită pentru a satisface interesele Moscovei în spaţiul ex-sovietic’, a declarat pentru Agerpres analistul politic Anatol Ţăranu. Totuşi, potrivit analistului citat, părăsirea acestei organizaţii ar comporta anumite riscuri pentru Republica Moldova, deoarece ar provoca iritarea Rusiei.

 

Piaţa CSI este importantă pentru economia Republicii Moldova, chiar dacă Rusia a blocat de mai multe ori importurile de producţie agricolă din această ţară, a declarat analistul economic Roman Chircă. În opinia acestuia, Republica Moldova este nevoită să se îndrepte spre această piaţă, în contextul în care avansează destul de lent spre Uniunea Europeană.

 

Comunitatea Statelor Independente a fost constituită după destrămarea URSS din 12 din cele15 foste republici sovietice (cu excepţia statelor baltice), iar ulterior Georgia a renunţat la calitatea de membru, după războiul cu Rusia din august 2008.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed