Câți bani primește o femeie în concediul de maternitate. Legislație și calcul

De concediul de maternitate pot beneficia femeile salariate care urmează să nască. Durata concediului de maternitate este fixă și are un total de 126 de zile, acesta fiind împărțit pe două perioade.

Perioada de acordare a concediului de maternitate

Astfel, concediul de maternitate este împărțit în două perioade: concediul prenatal (sarcină) care are 63 de zile și concediul postnatal (lăuzie) care are, de asemenea, 63 de zile.

Se poate renunța la concediul prenatal, nu și la postnatal

Perioadele de timp oferite pentru concediul prenatal și cel postnatal pot fi compensate între ele, cu permisiunea medicului, singura condiție fiind ca perioada de timp pentru concediul postnatal să nu fie mai mică de 42 de zile. De asemenea, salariatele au opțiunea de a renunța la concediul prenatal, însă primele 42 de zile din concediul postnatal sunt obligatorii.

Condițiile acordării concediului de maternitate sunt prevăzute în Ordonanța de urgență a Guvernului nr.158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate.

Sarcinile care prezintă risc au alt regim

Concediul medical prenatal este acordat exclusiv pentru sarcină. Asta înseamnă că afecțiunile ce intervin pe perioada sarcinii dar fără o legătură cu aceasta nu sunt incluse în concediu. În cazul unei sarcini cu risc, este posibil ca perioada de timp alocată concediului prenatal să nu fie suficientă. În acest caz, medicul specialist poate elibera un certificat medical care îi dă dreptul salariatei la concediul medical obișnuit.

Ce responsabilități au salariata și angajatorul

Gravida are obligația de a se prezenta la medicul de familie pentru eliberarea unui document medical care să-i ateste starea;

Totodată, are obligația de a comunica în scris angajatorului starea sa de graviditate.

Și angajatorul are anumite obligații după cum urmează:

– Trebuie să evalueze împreună cu medicul de medicină a muncii, riscurile la care este supusă salariata la locul de muncă și să întocmească un raport de evaluare;

– Dacă în urma evaluării se constată că există riscuri pentru salariată, angajatorul este obligat să-i acorde acesteia, măsuri suplimentare de protecție;

– Dacă angajatorul nu poate dispune modificarea condițiilor de muncă, cum ar fi programul de muncă al salariatei, aceasta poate solicita concediul de risc maternal;

– Concediul de risc maternal se poate întinde pe o perioadă de cel mult 120 de zile calendaristice, în funcție de recomandarea medicului și de justificarea angajatorului.

Potrivit legislației, acest tip de concediu nu se încadrează în concediul de maternitate, ci în concediu de risc maternal și se acordă la solicitarea angajatei, în baza recomandării medicului care supraveghează sarcina. Persoanele cu handicap asigurate beneficiază, la cerere, de concediu de maternitate, începând cu luna a 6-a de sarcină, pe baza certificatului de persoană cu handicap.

Ce trebuie pentru a beneficia de indemnizație de maternitate

  • Să aibă domiciliul sau reședința pe teritoriul României
  • Să prezinte certificatul medical care atestă starea de graviditate, eliberat de medicul curant
  • Să fi cotizat pe o perioadă de timp de minimum o lună, în ultimul an, la contribuția de concedii și indemnizații

Salariatele care nu mai sunt asigurate din motive care nu țin de ele beneficiază, de asemenea, de concediu de maternitate. Singura condiție este ca nașterea să aibă loc în termen de 9 luni de la pierderea calității de asigurat.

Indemnizația de maternitate se calculează ca 85% din media veniturilor lunare din ultimele 6 luni, pe baza cărora s-a stabilit contribuția individuală de asigurări sociale de sănătate, din cele 12 luni din care s-a constituit stagiul de cotizare.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed