Ce ar trebui să știi înainte să cumperi o ladă frigorifică?

O ladă frigorifică poate părea un electrocasnic destul de simplu. Ai nevoie de aceasta doar pentru a-ți păstra mâncarea suficient de rece, nu? Când începi să cumperi una, realizezi rapid că poate deveni mult mai complicat decât atât. Congelatoarele vin în multe tipuri și dimensiuni diferite și poți găsi o gamă surprinzătoare de caracteristici disponibile și diferiți factori de luat în considerare.

Cele mai multe case moderne au deja un congelator ca parte a frigiderului lor, dar în multe case acesta nu oferă suficient spațiu pentru nevoile lor. Gospodăriile mari, cei cărora le place să cumpere în vrac pentru a economisi, grădinarii care doresc să se asigure că produsele lor pot dura mai mult și cei ce cresc animale în propria gospodărie, care au în mod regulat cantități mari de carne ce au nevoie de a fi în permanență păstrate proaspăt, pot descoperi că au nevoie de spațiul suplimentar oferit de o ladă frigorifică independentă. Dacă îți lipsește spațiul în congelator, a decide că ai nevoie de o ladă frigorifică este o realizare ușoară.

Alegerea unei lăzi frigorifice potrivite este partea dificilă. Ghidul nostru te va ajuta să îți dai seama la ce să te aștepți atunci când ești în căutarea unei lăzi frigorifice, cum să identifici ce ai nevoie și ce așteptări ai de la o ladă frigorifică, dar și cum poți repara unele defecte ce pot apărea în urma utilizării. Atunci când cumperi o ladă frigorifică, există mai mulți factori de luat în considerare pentru a te putea asigura că iei cea mai bună decizie pentru casa ta. Majoritatea lăzilor frigorifice oferă o varietate de funcții pentru a te ajuta să congelezi alimente în cantități mai mari. Acest ghid iți vine în ajutor, evidenţiind majoritatea aspectelor pe care trebuie să le iei în calcul atunci când achiziționezi o ladă frigorifică.

O ladă frigorifică este o necesitate?

Dacă cumperi alimente în vrac, ai o familie numeroasă sau nu poți spune nu raionului de alimente congelate, lada frigorifică este o achiziție care merită. Cu o capacitate de depozitare mai mare decât frigiderul obișnuit, lăzile frigorifice sunt, de asemenea, o opțiune excelentă pentru familiile fără magazine alimentare în apropiere care trebuie să depoziteze mai multe alimente pentru perioade mai lungi de timp. Termenul „congelator” se referă mai degrabă la capacitatea aparatului decât la temperaturile sale de îngheț și este o categorie umbrelă pentru congelatoarele verticale și cutie.

Cum să alegi cea mai bună ladă frigorifică pentru familia ta?

Fiecare gospodărie are nevoi și factori diferiți de luat în considerare atunci când cumpără o ladă frigorifică. Principalele aspecte de care trebuie să ții cont, sunt:

Pasul 1: Ia în considerare modul în care intenționezi să utilizezi lada frigorifică

Înțelegerea modului în care vei folosi o ladă frigorifică te va ajuta să determini care configurație se va potrivi cel mai bine pentru casa ta.

Cumpărarea în vrac – congelatoarele tip ladă oferă spațiu interior amplu pentru depozitarea cantităților mari, deci sunt ideale pentru păstrarea unor cantități mult mai mari de alimente.

Pregătirea meselor – o ladă frigorifică te va ajuta să păstrezi pentru mai mult timp preparatele necesare pentru pregătirea unor mese delicioase.

Congelarea produselor de casă – lăzile frigorifice te pot ajuta să păstrezi o parte din produsele din grădină pentru a te bucura de ele pe tot parcursul anului.

Pregătirea pentru o întrerupere a curentului – dacă locuiești într-o zonă cu întreruperi frecvente de curent, congelatoarele tip ladă pot menține alimentele congelate pentru perioade mai lungi de timp fără curent datorită garniturii etanșe de pe capac.

Pasul 2: Găsește un loc ideal pentru lada frigorifică

Înainte de a cumpăra o ladă frigorifică, trebuie să te asiguri că în casa ta există suficient spațiu pentru a găzdui aparatul. Pentru o circulație adecvată a aerului, lăzile frigorifice au nevoie de 2-5 centimetri de spațiu pe toate părțile. Trebuie să fii atent în special la faptul că o ladă frigorifică are o poziționare orizontală, deci va ocupa mai mult spațiu pe podeaua casei tale. De asemenea, este important să compari dimensiunile unui lăzi frigorifice cu dimensiunile ușilor casei tale, deoarece aparatul va trebui să poată trece prin uși pentru instalare. Dacă intenționați să instalați congelatorul în garaj, trebuie să fii atent la cum este amenajat spațiul, pentru a fi ferit de caldura în exces.

Pasul 3: Stabilește dimensiunea lăzii frigorifice de care ai nevoie.

Pentru a te asigura că lada frigorifică funcționează în mod optim, se recomandă să menți cel puțin două treimi din spațiul de depozitare al lăzii ocupat în majoritatea timpului. Alegerea dimensiunii lăzii frigorifice care să se potrivească perfect cu nevoile tale poate părea un joc de ghicituri, dar este de fapt destul de simplu.

Există mai multe dimensiuni, catalogate în funcție de capacitatea interioară a lăzilor frigorifice, măsurată în litri. Cele mai populare alegeri sunt cele cu o capacitate cuprinsă între 200 și 300 de litri. Cu toate acestea, există și lăzi frigorifice a căror capacitate de depozitare poate ajunge și până la peste 500 de litri.

O modalitate foarte simplă de a determina ce dimensiune este potrivită pentru tine este să înmulțești numărul de persoane din casa ta cu 70. De exemplu, o gospodărie de una sau două persoane ar beneficia probabil de o dimensiune compactă, în timp ce familiile de șase sau mai mulți ar trebui să opteze pentru un model mare. De asemenea, este recomandat să iei în considerare ce alimente intenționezi să păstrați în lada frigorifică, cantitatea acestora și pentru cât de mult timp. Dacă familia ta crește animale pentru consum sau cumpără porții mari de carne, probabil că ai avea nevoie de lada frigorifica cu o capacitate medie sau mare, indiferent de dimensiunea gospodăriei tale.

Pasul 4: Explorați funcțiile congelatorului

Lăzile frigorifice moderne au acum o serie de funcții noi pentru a face cu adevărat noul tău congelator să funcționeze pentru tine, cum ar fi dezghețarea automată, congelarea rapidă, iluminarea interioară cu LED și multe altele.

Care dintre aceste funcții au o importanță ridicată?

Când cumpărați un nou congelator, luați în considerare următoarele caracteristici:

Capacitate de depozitare – importantă pentru familiile numeroase și orice familie cu un surplus constant de alimente congelate.

Eficiență energetică – o ladă frigorifică aflată într-o clasă superioară energetică, poate reduce, de obicei, costurile totale ale energiei pentru acest aparat suplimentar.

Dezghețare automată – ajută la reducerea acumulării de gheață, astfel încât să ai posibilitatea de a evita golirea lăzii frigorifice și dezghețarea manuală a acesteia.

Încuiere – îți poți păstra alimentele în siguranță cu o ușă sau un capac încuiate cu cheie.

Organizare interioară – rafturile, precum și coșurile de depozitare te pot ajuta să păstrezi mâncarea organizată și crează un acces mult mai ușor la aceasta.

Iluminarea interioară – iluminarea adecvată facilitează găsirea articolelor înghețate.

Alarmă de temperatură – alarmele te anunță când temperatura congelatorului crește pentru a asigura un mediu de congelare adecvat.

Congelare rapidă – reduce temperaturile spre mai rece prin apăsarea unui buton, răcind cantități mari de alimente mult mai rapid.

Stil și design – poți intregra mult mai ușor lada frigorifică împreună cu celelalte electrocasnice alegând un finisaj similar cu restul bucătăriei tale.

Pasul 5: Ia în considerare cât dorești să cheltui pe o ladă frigorifică.

Costul unei lăzi frigorifice poate varia în funcție de tipul și dimensiunea aparatului, precum și de varietatea de caracteristici oferite. În mod obișnuit, prețurile pot varia între 500 și 3.000 de lei, în timp ce unele lăzi frigorifice cu un spațiu mare și o performanță ridicată, pot depăși suma de 5.000 de lei.

După ce ai aflat cum poți alege o ladă frigorifică potrivită nevoilor tale, este necesar să arunci un ochi și asupra unor mici probleme și disconforturi ce pot apărea pe viitor. Datorită unei multitudini de inovații de design și dezvoltări tehnologice, lăzile frigorifice de astăzi funcționează cu o eficiență maximă, oferind în același timp setări avansate pentru a te putea ajuta să păstrezi perfect alimentele congelate și alte articole. Indiferent de producător sau de magazinul de unde ai achiziționat lada frigorifică, aceasta va necesita inevitabil întreținere sau reparații la un moment dat. O ladă frigorifică defectă poate cauza probleme majore în bucătărie, limitând capacitățile de depozitare.

Principalele probleme ce pot apărea și care crează o experiență mai puțin placută de utilizare a lăzii frigorifice sunt:

1. Acumularea de gheață

Lăzile frigorifice moderne au o funcție de dezghețare automată pentru a preveni acumularea de gheață în interiorul unității. Dacă observi cantități semnificative de gheață în spatele lăzii frigorifice, problema ar putea fi un temporizator de dezghețare, un termostat sau un încălzitor de dezghețare defect, în acest caz v-a fi nevoie de intervenția unei persoane autorizare.

Dacă observi o acumulare asemănătoare zăpezii mai aproape de partea din față a unității, probabil problema este faptul că lada frigorifică nu este suficient de rece. Acest lucru se poate datora faptului că aerul rece iese printr-un gol din ușă. Trebuie mai întâi să verifici că nimic din interiorul congelatorului nu împiedică ușa să se închidă complet. Dacă nu există niciun obstacol, verifică garnitura de cauciuc sau silicon din jurul marginii exterioare. Dacă o secțiune a garniturii se îndepărtează de ușă, fixeaz-o din nou cu adeziv. Poate ar trebui să înlocuiești întreaga garnitură dacă pare deformată sau fragilă.

2. Congelatorul este prea rece

Da, congelatorul tău poate fi prea rece. Dacă descoperi că multe alimente au prea multă gheață, dar frigiderul este cald, este posibil să ai un încălzitor de decongelare defect.

Acest dispozitiv topește orice gheață care se acumulează pe serpentinele evaporatorului. Cu toate acestea, atunci când ceva nu merge bine, gheața se va acumula, ceea ce înseamnă că aerul nu va putea să intre și să iasă din sistem.

Pentru a vă asigura că congelatorul rămâne la o temperatură bună, trebuie să vă asigurați că îl dezghețați des.

3. Congelatorul este prea cald

Congelatorul poate fi, de asemenea, prea cald, ceea ce este mai mult o problemă, deoarece poate compromite siguranța alimentelor din interior. Dacă în interiorul lăzii frigorifice este prea cald, termostatul se poate sparge. Aceasta înseamnă că nu va putea citi cu exactitate temperatura și nu va putea spune aparatului cât de rece ar trebui să fie în interiorul acesteia.

Ar putea însemna, de asemenea, că etanșantul nu funcționează și că aerul rece pur și simplu iese în loc să fie prins în interior. Aceasta poate fi o problemă dificil de rezolvat pe cont propriu, dar mai întâi, verificați pentru a vă asigura că niciun aliment nu împiedică închiderea ușii.

4. Mâncarea se arde în congelator

Chiar dacă mâncarea ar trebui să fie înghețată, se poate arde și în lada frigorifică. În mod normal, aceasta nu este o problemă cu lada frigorifică, ci mai degrabă cu modul în care sunt depozitate alimentele. Dacă alimentele sunt deshidratate, moleculele de apă se evaporă în interiorul lăzii frigorifice și sunt înlocuite cu molecule de oxigen.

Pentru a preveni acest lucru, ar trebui să achiziționezi pungi de plastic care au fost făcute special pentru lada frigorifică. Dacă lași ceva în lada frigorifică pentru o perioadă lungă de timp, ar trebui să te asiguri că îl ambalezi foarte bine.

5. Face prea mult zgomot

Majoritatea lăzilor frigorifice din ziua de astăzi nu fac foarte multe zgomote, așa că devine o problemă atunci când fac. Dacă lada ta frigorifică face multe zgomote, aceasta ar putea fi o problemă cu evaporatorul. Înghețul poate cauza probleme cu ventilatorul care poate duce la zgomote puternice. Aceasta poate fi o problemă dificil de rezolvat pe cont propriu, așa că cel mai bine este să apelazi și la un profesionist pentru asta.

6. Luminile interioare nu funcționează

Multe congelatoare au o lumină interioară, iar problemele cu o lumină interioară pot varia de la comun la complex.

Cea mai evidentă soluție pentru o lumină care nu funcționează este înlocuirea becului. Dacă noul bec nu funcționează, este posibil să ai un întrerupător defect al ușii. Întrerupătorul ușii informează aparatul când ușa este deschisă și închisă, declanșând aprinderea sau stingerea luminii interioare. Poți înlocui un comutator defect de ușă pentru a rezolva această problemă.

În concluzie, după cum ai văzut, alegerea unei lăzi frigorifice potrivite este într-adevăr mai complicată decât a găsi ceva care să țină lucrurile la rece. Există o mulțime de opțiuni de luat în considerare și trebuie să îți iei ceva timp pentru a afla ce așteptări ai cu adevărat de la o ladă frigorifică, pentru a fii sigur că ai făcut cea mai bună alegere.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed