Ce conține un contract prenupțial care sunt implicațiile legale unui astfel de document

Multe persoane iau deja în calcul contractul prenupțial înainte de a-și lega destinele, un document important în cazul persoanelor care au venituri destul de mari, diferite unul față de celălalt. Să clarificăm deci ce conține un contract prenupțial care sunt implicațiile legale unui astfel de document.

În primul rând, contractul prenuptial este un document prin care viitorii soți aleg cum vor fi împărțite bunurile dobândite în timpul căsătoriei, în cazul unui divorț.

În termeni juridici se numește convenție matrimonială și se încheie la notar, cu cel puțin 20 de zile înainte de ziua căsătoriei, urmând să fie depusă la oficiul de stare civilă împreună cu actele necesare cununiei civile, scrie storia.ro. 

De menționat este faptul că, contractul prenupțial poate fi încheiată și în timpul căsătoriei, caz în care intră în vigoare de la data semnării sau de la data stabilită de comun acord de soți, iar schimbarea regimului matrimonial se poate face după ce a trecut un an de la căsătorie.

Ce conține un contract prenupțial care sunt implicațiile legale unui astfel de document

Căsătoria se face cu acordul ambilor soți și presupune că bunurile dobândite în timpul căsătoriei au fost realizate în mod egal, prin urmare la divorț se împart jumătate – jumătate. Totuși, în cazul în care în instanță se dovedește că unul dintre soți a contribuit mai mult, partajarea se reglementează conform dovezilor.

Astfel, în cazul în care soții își doresc un alt regim matrimonial și anume, regimul separației de bunuri sau regimul comunității convenționale, atunci ei trebuie să încheie contractul prenupțial.

Pentru cei care nu cunosc încă acești termeni, regimul separației de bunuri înseamnă că fiecare soț este proprietar asupra bunurilor pe care le dobândește în timpul căsătoriei, iar în cazul bunurilor luate în comun, fiecare deține o cotă-parte.

De cealaltă parte, regimul comunității convenționale implică o libertate mai mare cu privire la bunurile celor doi soți. Mai precis, cele dobândite anterior căsătoriei pot deveni comune la cererea lor expresă sau un bun dobândit în timpul căsniciei poate rămâne proprietate individuală.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed