Ce acte și documente sunt necesare pentru căsătorie

Persoanele care au de gând să se căsătorească în 2021 trebuie să se pregătească din timp și să își pună toate actele și documentele necesare pentru căsătorie la punct.

În prinicpiu, pentru realizarea cununiei civile este nevoei de câteva documente. Aceasta este o formalitate administrativă extrem de simplă, ofițerul stării civile fiind cel care îi declară pe cei doi căsătoriți, după cum arată Direcția Publică de evidență Persoane. 

Ce acte și documente sunt necesare pentru căsătorie

Pentru a vă putea prezenta la starea civilă veți avea nevoie de următoarele documente:

  • Actul de identitate al viitorilor soti, in original si copie
  • Certificatul de nastere al viitorilor soti, in original si copie
  • Certificat prenupțial – un certificat medical privind starea sănătăţii, valabil 14 zile calendaristice de la data emiterii, in original
  • Declaratie din care sa rezulte ca cei doi soti nu cunosc niciun motiv de natura legala care sa impiedice incheierea casatoriei, in care vor menționa numele de familie pe care îl vor purta în timpul căsătoriei, conform prevederilor art. 282 din Legea nr. 287/2009 privind
  • Codul Civil, precum și regimul matrimonial ales. Acest document ce se poate descarca de pe site-ul primariei si se completeaza la depunerea actelor
  • Conventie matrimoniala, autentificata la notariat in cazul in care regimul matrimonial este altul decat cel al comunitatii legale
  • Ca exceptie de la situatia generala prezentata mai sus pot exista si cazuri particulare unde va fi nevoie si de alte acte pentru cununia civila.

Totodată, există și cazuri speciale precum unul dintre viitorii soți a fost deja căsătorit. În acest caz, el trebuie să prezinet documente în copie și în original prin care să demonstreze că fosta căsătorie a fost desfăcută și că se poate căsători din nou. Aici se încadrează fie actul de divorț, fie certificatul de deces al fostului soț.

O altă situație este cea în care viitori soți sunt cetateni romani cu domiciliul in strainatate. În acest caz, acestia se vor legitima cu pasaportul aflat in termenul de valabilitate, iar unul dintre viitorii soti va prezenta si carte de identitate provizorie prin care sa faca dovada formei de sedere.

Totodată, dacă viitorii soti au locul nasterii in Romania, iar din confruntarea datelor inscrise in certificatul de nastere rezulta ca au intervenit modificarile in statutul civil (casatorii, divorturi, schimbari de nume etc.), se procedeaza mai intai la inscrierea pe marginea actului de nastere a mentiunilor referitoare la modificarile intervenite, dupa care se primeste declaratia de casatorie.

Analizele medicale necesare pentru căsătorie 

Pe lângă documentele menționate anterior, viitorii soți vor avea nevoie și de analize medicale, dar și de un certificat prenupțial.

În ceea ce privește analizele, acestease obțin de la orice autoritate sanitara din Romania, iar certificatul medical prenuptial la fel, insa, in general se elibereaza de medicul de familie.

De mențioant este faptul că, soții vor fi nevoiți să facă următoarele analize medicale:

  • VDRL/TPHA
  • anticorpi anti-HIV
  • radiografie pulmonara.

Practic, va fi nevoie fie de o vizită la medicul de familie, fie la o clinică privată, în cadrul careia faceti un consult general si primiti trimitere/recomandare pentru analize medicale si radiografie pulmonara.

Odată primite rezultatele, medicul de familie va elibera certificatul medical prenuptial, pe care trebuie sa scrie clar apt pentru casatorie.

Certificatul prenuptial este valabil doar 14 zile de la emitere. În cazul în care expiră, căsătoria nu va mai putea avea loc. De asemenea, un alt lucru important de menționat este faptul că, în 24 de ore de la eliberarea certificatului prenuptial este obligatorie depunerea actelor de casatorie.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed