Ce pagube au provocat inundaţiile celor mai mari moşieri ai ţării

0

Omul de afaceri Culiţă Tărâţă este primul agricultor al ţării: el exploatează, prin intermediul TCE 3Brazi, circa 65.000 de hectare de teren agricol în Insula Mare a Brăilei şi în judeţul Neamţ. În acelaşi timp este şi unul dintre moşierii cei mai afectaţi de inundaţii. Dunărea i-a distrus total culturile de pe 4.000 de hectare din Insula Mare. “Nu s-au spart digurile dar s-a infilitrat apa pe 4.000 de hectare.

Nu e chiar aşa rău pentru că erau asigurate”, spune, pentru Money.ro, Tărâţă. Potrivit acestuia cheltuiala pentru lucrul unui hectar de teren este de 2.500 de lei aşa că moşierul aşteaptă să primească 10.000.000 de lei de la asiguratori. Terenurile agricultorului din Moldova au scăpat furiei apelor, cu mici excepţii, aşa că Târâţă consideră că a scăpat ieftin în acest an. Mai are, însă, de contabilizat pierderile provocate de furtuni şi de ploile torenţiale. Deşi nu pooate oferi un ordin de mărime apreciază că pagubele sunt “destul de mari. “Culturile de toamnă, grâul, orzul, rapiţa, porumbul şi sorgul au fost toate afectate. Păcat, pentru că ar fi fost un an excepţional de bun, unul dintre cei mai buni din istorie”, se plânge Tărâţă.

Cele 55.000 de hectare agricole exploatate de grupul InterAgro, patronat de Ioan Niculae, nu au fost inundate. Au avut, însă, mult de suferit din cauza furtunilor violente din Bărăgan. “Avem situaţie grea de tot la rapiţă dar şi la grâu în Călăraşi şi Ialomiţa unde au căzut cantităţi record de apă în istoria României. Bălteşte apa pe sute de hectare care sunt compromise aproape în totalitate”, spune Niculae.

Acesta acuză ANIF(Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare) de un dezinteres total faţă de situaţia grea din agricultură. Astfel Agenţia nu şi-ar fi folosit deloc pompele pentru a trage apa de pe câmpuri. “Mi-au spus că nu au curent să pună în funcţiune pompele. Acum mă întreb şi eu de ce trebuie să lucreze 5.000 de oameni la ANIF?. Nu mai bine pleacă 4.500 dintre ei?”, se întreabă moşierul Niculae. Ca şi Culiţă Tărâţă, Ioan Niculae afirmă că acest an ar fi fost foarte bun pentru afacerile sale din agricultură dacă nu ar fi fost vijeliile din această vară. Chiar şi aşa el se poate lăuda cu mai multe recorduri dintre care unul cu adevărat impresionant: 8,2 tone de grâu pe hectar obţinute în Teleorman.

Nici terenurile lui Adrian Porumboiu din Vaslui nu au fost în calea viiturilor. Omul de afaceri are doar pagube minore provocate de ploile torenţiale. Dar chiar şi aşa culturile sunt asigurate. Moşierul aşteaptă o recoltă de 140.000 de tone la grâu ceea ce înseamnă o producţie medie de 4,3 tone la hectar. Adrian Porumboiu, prin intermediu Racova Grup exploatează aproape 50.000 de hectare de teren agricol.