Ce presupune amânarea ratelor la bănci și ce variante au cei care vor să-și amâne creditele

Orice persoană care solicită amânarea ratelor la credite trebuie să știe că va plăti rate mai mari după ce se trece perioada în care i-au fost amânate plățile.

 

Potrivit proiectului Ministerului de Finanțe, vor putea cere amânarea ratelor la credite doar cei care dovedesc că le-au scăzut veniturile cu 25% în ultimele 3 luni, după ce au rămas fără loc de muncă, le-a fost diminuat salariul sau au intrat în șomaj tehnic.

 

Banca are la dispoziție 15 zile, dar nu mai târziu de 30 martie pentru a decide dacă aprobă sau nu amânarea ratelor.

 

NEWS ALERT: CCR a decis – Pensiile trebuie majorate cu 40%

 

Irina Chițu este director al FinZoom.ro, un comparator bancar ce analizează produsele tuturor băncilor din România. Ea a calculat cu cât ar urma să crească, în medie, rata la credite, după ce se încheie perioada de suspendare a plății ratelor.

 

Încep cu adevărat problemele pentru TĂRICEANU! IOHANNIS tocmai a semnat

 

„Cu 6% mai mult la un credit de nevoi personale, timp de 5 ani și cu 13% mai mult la un credit ipotecar pe următorii 5 ani. Deci, plătești la un credit de nevoi personale 3 rate în plus pentru că ți-ai suspendat creditul, sau la un credit ipotecar plătești 6 rate în plus doar pentru că ai apelat la această suspendare.”

 

Nemulțumiți de modul în care le-a fost calculată dobânda la credit, după amânarea ratelor, unii români s-au adresat deja Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul bancar.

 

Președintele Colegiului de Coordonare al acestui centru, Alexandru Păunescu:

„Amânarea la plată nu presupune ștergerea din scadențarul pe care l-au semnat, l-au convenit împreună cu banca ratelor, nu presupune înghețarea plății acestora, ci presupune o amânare a plății acestora. Dacă ați beneficiat deja de amânarea la plată pentru termenul de maximum 9 luni de zile, nu mai puteți apela la bancă pentru amânarea în continuare a ratelor. Această perioadă nu poate fi prelungită.”

 

Mult mai avantajoasă ar fi o negociere individuală cu banca sau prin intermediul unui conciliator, spune Irina Chițu de la Finzoom.ro.

„Banca poate să vină cu o soluție mai bună decât cea oferită de ordonanță. Au fost bănci care nu au calculat dobândă pe perioada suspendată, au ținut cont de problemele personale ale debitorilor.”

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed