AcasăEconomieCe presupune amânarea ratelor la bănci și ce variante au cei care...

Ce presupune amânarea ratelor la bănci și ce variante au cei care vor să-și amâne creditele

Orice persoană care solicită amânarea ratelor la credite trebuie să știe că va plăti rate mai mari după ce se trece perioada în care i-au fost amânate plățile.

 

Potrivit proiectului Ministerului de Finanțe, vor putea cere amânarea ratelor la credite doar cei care dovedesc că le-au scăzut veniturile cu 25% în ultimele 3 luni, după ce au rămas fără loc de muncă, le-a fost diminuat salariul sau au intrat în șomaj tehnic.

 

Banca are la dispoziție 15 zile, dar nu mai târziu de 30 martie pentru a decide dacă aprobă sau nu amânarea ratelor.

 

NEWS ALERT: CCR a decis – Pensiile trebuie majorate cu 40%

 

Irina Chițu este director al FinZoom.ro, un comparator bancar ce analizează produsele tuturor băncilor din România. Ea a calculat cu cât ar urma să crească, în medie, rata la credite, după ce se încheie perioada de suspendare a plății ratelor.

 

Încep cu adevărat problemele pentru TĂRICEANU! IOHANNIS tocmai a semnat

 

„Cu 6% mai mult la un credit de nevoi personale, timp de 5 ani și cu 13% mai mult la un credit ipotecar pe următorii 5 ani. Deci, plătești la un credit de nevoi personale 3 rate în plus pentru că ți-ai suspendat creditul, sau la un credit ipotecar plătești 6 rate în plus doar pentru că ai apelat la această suspendare.”

 

Nemulțumiți de modul în care le-a fost calculată dobânda la credit, după amânarea ratelor, unii români s-au adresat deja Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul bancar.

 

Președintele Colegiului de Coordonare al acestui centru, Alexandru Păunescu:

„Amânarea la plată nu presupune ștergerea din scadențarul pe care l-au semnat, l-au convenit împreună cu banca ratelor, nu presupune înghețarea plății acestora, ci presupune o amânare a plății acestora. Dacă ați beneficiat deja de amânarea la plată pentru termenul de maximum 9 luni de zile, nu mai puteți apela la bancă pentru amânarea în continuare a ratelor. Această perioadă nu poate fi prelungită.”

 

Mult mai avantajoasă ar fi o negociere individuală cu banca sau prin intermediul unui conciliator, spune Irina Chițu de la Finzoom.ro.

„Banca poate să vină cu o soluție mai bună decât cea oferită de ordonanță. Au fost bănci care nu au calculat dobândă pe perioada suspendată, au ținut cont de problemele personale ale debitorilor.”

 

 

Ultimele Articole