Ce scrie Reuters despre votul la români

Alianţa Uniunea Social Liberală /USL/ a venit la putere luna trecută, în locul coaliţiei conduse de formaţiunea de centru-dreapta Partidul Democrat-Liberal /PDL/, care a avut aceeaşi soartă ca şi alte guverne europene ce au impus reduceri dureroase pentru a menţine încrederea investitorilor.

 

Premierul USL Victor Ponta a fost un opozant declarat al măsurilor de austeritate şi s-a angajat să reîntregească salariile şi să elimine anumite taxe, respectând însă acordul cu FMI. De asemenea, el are în vedere o reformă electorală ce ar urma să îi consolideze şi mai bine poziţia.

 

Dar, la peste 20 de ani de la înlăturarea violentă a dictatorului comunist Nicolae Ceauşescu, România continuă să fie a doua cea mai săracă membră a Uniunii Europene şi se chinuieşte să asigure apă curentă pentru mulţi din cei 19 milioane de locuitori ai săi, potrivit Reuters. ‘Cum este situaţia în ţara noastră acum? Este foarte rea. Nu mai avem încredere în niciun politician’, a afirmat pensionarul Radu Dumitru, vorbind cu nişte prieteni în faţa casei sale din satul Leordeni, situat la aproape o oră de mers de Bucureşti. ‘Era mai bine cu Ceauşescu decât cu cei de acum’, a spus el.

 

Cu o cotă de încredere de peste 50 de procente în sondajele de opinie, principala provocare pentru Ponta ar putea fi menţinerea alianţei sale – formată din reprezentanţi ai stângii, centrului şi dreaptei, al căror principal liant a fost până nu demult opoziţia faţă de guvernul anterior – aflată acum la putere.

 

PDL a tăiat salariile bugetarilor şi a mărit TVA-ul în 2010 şi a fost atât de rău afectat, încât se luptă acum să se menţină pe locul doi înaintea populistului Dan Diaconescu, al cărui partid vrea reduceri importante de taxe şi salarii şi pensii mai mari.

 

Alegerile de duminică pentru consiliile locale şi primării nu vor avea un impact direct asupra viitoarelor alegeri parlamentare, dar vor da un semnal clar cu privire la sprijinul de care se bucură partidele, pentru prima oară de la preluarea puterii de către noul guvern în luna mai. Câştigătorii alegerilor locale pot influenţa viitoarele campanii, putând lansa de exemplu proiecte cu mare vizibilitate sau sprijini un candidat anume, notează Reuters.

 

‘Actualul climat de insecuritate, sărăcie şi frustrare va domina atât alegerile locale, cât şi pe cele parlamentare din acest an’, a apreciat analistul politic independent Cristian Pătrăşconiu. Cu toate că USL domină sondajele de opinie, mulţi alegători s-au săturat de întreaga clasă politică românească, susţinând că aceasta nu este interesată decât de îmbogăţirea propriilor buzunare şi că nu şi-a respectat promisiunile de a prinde din urmă state mai bogate din Uniunea Europeană.

 

De-a lungul ţării, în localităţi precum Leordeni, unde găinile umblă liniştite pe marginea verde a drumului, mulţi oameni îşi suplimentează veniturile şi pensiile modeste prin agricultură, cultivându-şi propriile terenuri şi folosind căruţe trase de cai. Salariul mediu lunar este de 350 de euro, mai puţin de un sfert din salariul minim din Franţa, iar pensiile pot fi de doar 78 de euro pe lună, scrie Reuters.

 

Cei 6.000 de locuitori din Leordeni au votat pentru Partidul Social Democrat /PSD/ al lui Victor Ponta, principala formaţiune din USL, în ultimii 12 ani şi probabil că o vor face din nou. Este posibil ca oamenii să nu fie mulţumiţi de clasa politică, dar ei preferă să rămână conservatori – şi să spere că vor avea în cele din urmă un sistem de canalizare.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed