Legenda rock-ului românesc, Celelalte Cuvinte împlinește luna acesta 40 de ani. ”Să fi trăit din muzică ar fi însemnat să facem prostituție muzicală”

0

Una din puținele legende ale rockului românesc, formația Celelalte Cuvinte împlinește luna acesta 40 de ani. Pe 13 decembrie, 1981, grupul  a susținut primul său concert, la Casa Studenților din Timișoara.

”Iarbă prin păr”,”Un sfârșit e un început”, ”Dacă vrei”, Scrisori iubite” ori ”Fântâna suspinelor” (cu participarea legendarului Florian Pittiș), sunt melodii ce au intrat în istoria muzicii românești.

Celelalte Cuvinte rămâne una din primele formații în topul celor ce respectă istoria noastră muzicală. Timp de patru decenii au reușit să păstreze același sound distinctiv și aproximativ aceeași componență, performanță unică pe la noi. Secretul din spatele frumoasei povești muzicale este unul greu de acceptat, dar adevărat, confirmat de solistul Călin Pop: ”Nu ne-am ocupat numai de muzică, fiecare din noi are un alt business! Acel altceva pe care-l facem pe lângă muzică a apărut din nevoia de autoîntreținere financiară. După ’89 am avut încercări de a face doar muzică dar ne-am dat seama că piața de adresare este relativ mică. Am realizat că nu se poate trăi în acestă țară din nebunii pe pe care ne place să le compunem. Să fi trăit din muzică ar fi înasemnat să facem prostituție muzicală, să cântăm comercial și nu am fi ieșit bine nicicum, nici față de noi, nici în fața fanilor. Așa a apărut acel altceva pe lângă muzică, ce există și acum”, spune artistul despre afacerile colegilor săi, cea mai cunoscută fiind a lui Marcel Breazu, patron al unei fabrici de confecționat fier forjat și mobilier din lemn.

Legenda rock-ului românesc, Celelalte Cuvinte împlinește luna acesta 40 de ani.” Să fi trăit din muzică ar fi însemnat să facem prostituție muzicală”

”Începutul poveștii Celelalte Cuvinte își are rădăcinile mult mai devreme, prin 1976, când subsemnatul era boboc al liceului și component al formației liceului. După un an școlar, ceilalți colegi din turpa școlii au terminat clasa a XII-a, m-au lăsat singur. Sub titulatura Sonic i-am strâns pe actualii mei colegi Leontin Iovan-tobe (după ce am dat anunț în revista liceului, ”Țara visurilor noastre”) și Marcel Breazu-chitară bass, el venind într-un alt liceu. În acestă formulă, de trio, cântam la serile de dans ale liceului, în special în serile de vineri și sâmbătă.Cântam pe instrumentele liceului care erau ținute în într-o mică magazie în spatele sălii festive.Era înghesuială mare la acele ”seri de dans”, se dusese vestea,veneau și de la alte licee, se intra cu carnetul de elev. Cu formația Sonic am cântat și în câteva tabere de elevi, ba am ajuns la ”Cântarea României”, cel mai mare festival concurs artistic pe plan național, unde am luat Locul I cu melodia ”Iarna”, dar și” Rămâi” reeditate și cu Celelalte Cuvinte în 1989”, adaugă Călin Pop (60 ani).