Certificatele energetice ar putea fi aplicate din 15 februarie

După ce au amânat intrarea în vigoare a legii cu un an, autorităţile şi-au dat seama că dacă nu introduc în 2010 certificatele energetice, România riscă penalităţi usturătoare de la Uniunea Europeană. Şi asta pentru că s-a angajat în momentul aderării să aplice în acest an Legea privind eficienţa energetică.

„Ne grabim sa intram cu o ordonanta de urgenta in sedinta de Guvern sa repunem in drepturi Legea 372. Sper sa o facem daca reusim in aceasta saptamana, daca nu saptamana viitoare sa intram in sedinta de Guvern. In ideea ca la 15 februarie sa intre in vigoare Legea 372 cu referire la certificatul energetic al locuintelor”, spune Ioan Andreică, secretar de stat la Ministerul Dezvoltării.

Legea obligă proprietarul ca la orice tranzacţie imobiliară, fie vânzare sau cumpărare, să prezinte notarului acest certificat energetic. Documentul va arata cât de multă căldură se pierde într-o locuinţă sau imobil.

Evaluarea performanţei energetice va fi făcută de 700 de auditori, care pot fi găsiţi pe site-ul Ministerului Transporturilor. În urma evaluării, locuinţa va fi încadrată în clase de energie, care variază de la A la G. Clasa A indică performanţă energetică ridicată, iar clasa G arată că locuinţa evaluată are pierderi mari de căldură.

Costurile evaluării nu au fost încă stabilite, însă auditorii spun că se vor situa între 1 şi 3 euro pe metru pătrat. Notele energetice care se vor da apartamentelor şi clădirilor vor influenţa şi preţurile din piaţă.

„La acelea fara performanta energetica, ar putea sa aiba un impact in sensul reducerii in anumite situatii a preturilor, dar sa nu uitam ca la cele cu performanta energetica foarte buna ar trebui sa aiba un impact pozitiv”, a mai adăugat Ioan Andreică.

Analiştii imobiliari cred că locuinţele se vor scumpi sau ieftini cu 10-15%, în funcţie de nota energetică.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed