China ia în calcul participarea la conferința de pace din Elveția

Un oficial a făcut anunțul! China va lua în considerare participarea la o conferinţă de pace menită să pună capăt războiului în Ucraina, pe care Elveţia, ţară neutră, intenţionează să o găzduiască în lunile următoare, a declarat luni ambasadorul Chinei la Berna, Wang Shihting, citat de Reuters.

Wang Shihting a declarat într-un interviu acordat publicaţiei Neue Zuercher Zeitung că toate părţile ar trebui să lucreze pentru a pune capăt războiului, care a început în urmă cu peste doi ani, scrie agerpres.ro.

„Trebuie să nu permitem ca această criză să se agraveze sau, chiar mai mult, să scape de sub control”, a spus el.

„Urmărim îndeaproape conferinţa privind Ucraina pe care Elveţia o va găzdui şi analizăm posibilitatea de a participa”, a adăugat şeful misiunii diplomatice chineze în Elveţia.

Guvernul elveţian a declarat că îşi propune să organizeze conferinţa de pace către această vară, după ce ideea a fost lansată în ianuarie.

Rusia, care a invadat Ucraina în februarie 2022, a calificat atunci planul conferinţei de pace drept „inutil” şi a indicat că este sortit eşecului fără participarea Moscovei.

Preşedinta Elveţiei, Viola Amherd, a declarat luna trecută că se îndoieşte de faptul ca Rusia ar putea să participe încă din debutul discuţiilor.

În interviu, ambasadorul Wang a subliniat că Beijingul a propus o strategie pentru încheierea politică a conflictului.

„Suveranitatea teritorială a tuturor ţărilor trebuie respectată, la fel şi Carta ONU”, a afirmat diplomatul chinez.

„Ar trebui să sprijinim reluarea cât mai rapidă a dialogului direct între Rusia şi Ucraina, astfel încât situaţia să poată fi gradual detensionată”, a declarat Wang, citat de Reuters.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed